Case: Linnéuniversitetet

FAKTA OM CASEN

Antal fuldtidsstuderende i Kalmar:
ca. 8.000

Antal medarbejdere i Kalmar:
830

Areal:
50.000 kvadratmeter

Færdigt:
2020

Arkitekt:
Tengbom og CCO arkitekter

Bæredygtig cirkularitet i centrum for det nye Linnéuniversitetet

På det nye Linnéuniversitetet i Kalmar er bæredygtighedsspørgsmål i høj kurs. En del af det miljøtilpassede projekt, som stod helt færdigt i 2020, var ambitionen om at genbruge og genanvende eksisterende møbler i et cirkulært kredsløb. "Det kræver lidt mere arbejde og planlægning, men vores samarbejde med Kinnarps har fungeret rigtig godt," siger Maria Ekstrand, byggeingeniør i Linnéuniversitetets lokale- og serviceafdeling.

Med visionen Et byintegreret universitet og et nyt attraktivt mødested i byen er der nu godt 8.000 fuldtidsstuderende og 830 medarbejdere. Placeringen i hjertet af Kalmar er helt bevidst for at gøre det lettere for studerende og lærere, som tidligere var spredt ud på mange forskellige lokaliteter i byen, samt bidrage til møder mellem studerende, forskere, erhvervsliv og offentlige virksomheder. Universitetsområdet tilbyder også mødesteder som caféer, butikker og restauranter, der er tilgængelige og imødekommende for både kalmarboere og besøgende.

Auditorierne er indrettet med den bæredygtige Stack-stol i FSC®-mærket træ og polstret sæde for ekstra komfort. Origo bordet har en specialfremstillet udførelse efter Linnéuniversitetets ønsker.

Tilgængelige læringsmiljøer er godt for alle

Læringsmiljøerne er nøje planlagt, så de passer til forskellige individer, og indretningsløsningerne indbyder til og understøtter varierende aktiviteter – fra samarbejde til individuelt fokuseret arbejde. Den udbredte måde at arbejde på med digitale møder og fjernundervisning for at mindske klimapåvirkningen fra rejser krævede også sine understøttende løsninger og tilpasset teknologi. Bæredygtige materialevalg, energiintelligente løsninger og genbrug af møbler var en selvfølge i planlægningen. Ligeledes var det vigtigt, at de eksisterende møbler, som ikke var egnet til genbrug, blev behandlet på en bæredygtig måde.

"I udbuddet stillede vi krav om, at indretningsleverandøren skulle genvinde og genbruge de møbler, som vi ikke kunne anvende i de nye lokaler. Som miljøcertificeret universitet var det en selvfølge for os at lede efter en samarbejdspartner, der deler vores bæredygtighedsvision."

Maria Ekstrand, byggeingeniør i Linnéuniversitetets lokale- og serviceafdeling

I personaleområderne er der adgang til separate skrivebordspladser for høj koncentration. Hæve-/sænkeborde sammen med stolen Plus giver forudsætninger for en rigtig god ergonomisk arbejdsplads.

Mødestedet midt i byen. Arkitekturen er præget af dagslys, rummelighed og bæredygtige materialer, hvor grænserne mellem ude- og indemiljøer er flydende.

I biblioteket finder man sofaen Point, som med sin høje ryg og omsluttende design skaber et roligt rum i rummet og skærmer af for lyd. Sofaen indgår i en serie med mange forskellige kombinationsmuligheder.

Cirkulære strømme

I planlægningsfasen blev der udarbejdet en opgørelse over de eksisterende møbler, der blev sorteret i møbler, som kunne genbruges i de nye lokaler, som kunne genbruges hos andre aktører, samt dem, som var ubrugelige og skulle genvindes på en bæredygtig måde. Maria Ekstrand fortæller, at ambitionen om at genbruge så meget som muligt af en eksisterende indretning indebærer både udfordringer og muligheder. 

"Der er måske nogle flere ting i arbejdet, som kræver mere planlægning. Som ordregiver er det altid godt at være ude i god tid og få leverandører med tidligt i processen, nu har det bare været endnu vigtigere end ellers."

Maria Ekstrand, byggeingeniør i Linnéuniversitetets lokale- og serviceafdeling

Det er altid vigtigt, at man har en tydelig vision for, hvordan læringsmiljøer skal fungere og udformes, men med genbrug kræves der en endnu større tydelighed i planlægningen for at skabe et ensartet indtryk. Kinnarps' brede kompetence inden for både læringsmiljøstrategi og cirkulære strømme gjorde processen effektiv, og man kunne skabe en god harmoni mellem gamle og nye møbler.

Til flere auditorier har Kinnarps Studio specialfremstillet hæve-/sænkepulte.

Opbevaringsserien Space findes i forskellige kombinationer som et gennemgående element på hele universitetet. Her ses en variant med kodelås. De store vinduespartier åbner sig mod havet og fremhæver universitetets fantastiske placering.

Mere almindeligt med genbrug og genvinding

Hvad skete der egentlig med de gamle møbler på Linnéuniversitetet, som Kinnarps har taget hånd om? Dan Molander er ansvarlig for cirkulær økonomi hos Kinnarps og konstaterer, at udbud med krav om genbrug bliver både mere og mere almindelige og omfattende. ”Vi hilser denne udvikling velkommen henimod at passe på møbler gennem bæredygtig genbrug. Det er en både nyskabende og nødvendig tilpasning for at opnå øget bæredygtighed i møbelbranchen. Vi samler hele tiden mere erfaring, arbejder intensivt på at udvikle effektive metoder til at blive cirkulære og er kommet et godt stykke vej med dette arbejde," siger han.

Møblerne vil leve videre, efter de har gennemgået service eller renovering og er tilpasset til nye brugeres ønsker. Fra de produkter, der skulle genbruges, blev en del komponenter taget ud for at blive genbrugt som reservedele til andre genbrugsmøbler. De resterende komponenter blev afmonteret og kildesorteret. Materialer som metal, plast og tekstil blev sendt til materialegenvinding, mens træbaserede dele blev omdannet til briketter. De anvendes i Kinnarps' miljøtilpassede varmeanlæg, som opvarmer både fabrikken i Kinnarp og de omkringliggende husstande.

Personaleområderne har flere forskellige typer ergonomiske skrivebordspladser. Opbevaringsmodulerne fungerer også som rumopdeling.

"Hæve-/sænkeborde er eksempler på produkter, som vi ser et stort potentiale i at genbruge. Benene kan ofte genbruges, som de er, og med en tilpasset bordplade i en farve og form efter kundens ønsker bliver det et meget attraktivt og bæredygtigt produkt."

Dan Molander, ansvarlig for cirkulær økonomi hos Kinnarps

3-columns-image4.jpg

Lænestolene Centrum medio er eksempler på møbler, der er genbrugt fra tidligere lokaler. Lænestolene fungerer nu som et indbydende mødested for studerende og personale i alrummene.

4-columns.jpg

Gangarealet er indrettet, så det inviterer til og understøtter uformelle møder. Lean In tilbyder en behagelig og aflastende overflade at læne sig op ad og har desuden lydabsorberende funktioner.

columns-caption-side.jpg

Space opbevaringsmodul med RFID-lås til personalet.

3-columns-image5.jpg

I auditorierne har man valgt både høj og lav siddestilling for et dynamisk læringsmiljø.

Kan du lide det, du så? Nysgerrig på, hvad der kan gøres for dine læringsmiljøer?

Kontakt os

Relaterede produkter

Stack

Stack

Plus

Plus

328 Farver & Materialer | 12 Varianter

Lean in

Lean in

Point

Point