Case: Plejehjemmet Djupängen

FAKTA OM CASEN

Kunde:
Djupängen retirement home

Arkitekt:
Tengbom

Antal beboere:
120

Antal arbejdspladser:
45

Færdigt:
2020

Fokus på bløde værdier

Det befintliga äldreboendet var för litet, så Hammarö kommun beslutade att bygga ett nytt. Projekteringen av Djupängen blev en möjlighet att tänka igenom både funktion och estetik från grunden. Med stöd av Kinnarps koncept Next Care® har Djupängen fått en fysisk miljö som ökar de äldres livskvalitet, frigör mer tid till omvårdnad för personalen och gör att kommunen kan känna stolthet över investeringen. 

Behovet av ett nytt äldreboende har diskuterats i Hammarö kommun sedan 2013. Den första planen var att renovera ett befintligt ålderdomshem, men en utredning visade att det skulle vara en kortsiktig lösning eftersom antalet äldre ökar och platserna snart skulle bli för få. 

”Dessutom tror jag att alla förstod att det inte skulle bli riktigt bra med en renovering. Vi hade inte kunnat skapa det vi ville skapa – en vårdmiljö med en varm och välkomnande känsla som utstrålar respekt, omtanke och värdighet”, säger kommunens projektledare Annika Lückner.   

Indretningen er helt afgørende for oplevelsen af boligen, det er den, der skaber følelsen i miljøet. Jeg ser mere møbelfirmaerne som samarbejdspartnere end leverandører, dvs. nogle, som man kan have en dialog med og udveksle viden og idéer.

Annika Lückner, projektleder Hammarö kommune

I tilknytning til samlingssalen er der et separat rum med skydedøre, som beboerne kan leje sammen med deres pårørende til private arrangementer.

For Kinnarps Karlstad startede det hele med et møde med arbejdsgruppen for Djupängen. På mødet forklarede gruppen sin vision for det nye plejehjem og var tydelige med, at den ønskede forslag til løsninger snarere end blot en liste med produkter. Det passede meget godt, eftersom Kinnarps altid vil tilbyde viden i forbindelse med sine projekter.

Gennem konceptet Next Care® har Kinnarps udviklet en metode til at kortlægge og analysere plejemiljøer, inden selve indretningsløsningen tegnes. Det var helt naturligt at anvende dele af denne metode i projektet med Djupängen. På basis af kundens ønsker skræddersyede Kinnarps Karlstad en proces, som bl.a. indeholdt en workshop for at samle forskellige interessenters ekspertise og inddrage alle involverede parter i projektet.

På gangene er der naturlige pausepladser foran fototapeter med motiver fra velkendte omgivelser i Hammarö. Det er tanken, at motiverne skal skabe genkendelighed, vække minder og opmuntre til samtale.

Karin Boström, social- og sundhedsassistent i Hammarö kommune og specialuddannet inden for demenspleje på Sophiahemmet i Stockholm, understreger, hvor vigtigt det var, at arbejdet med Djupängen blev baseret på viden ned i mindste detalje. 

”Det har været et langsigtet arbejde internt for at nå hertil, og kommunen satsede virkelig på, at alle involverede parter skulle forstå, hvorfor vi bygger og møblerer på en bestemt måde til ældre og mennesker med demenssygdom,”siger hun. 

Jeg havde uddannelsesdage med håndværkere og indretningsspecialister for, at alle skulle få at vide, hvordan vi tænker, og hvad vi ønsker at opnå. Vi var også omhyggelige med hele tiden at opfange synspunkter fra det personale, som skulle arbejde på Djupängen, for ikke at misse nogle vigtige detaljer.

Karin Boström, Social- og sundhedsassistent i Hammarö kommune

djupangen_kurbits_port.jpg

Opholdsrummet på Djupängen har udsigt til den smukke indergård og naturen udenfor. Her ses Kurbits lænestole og armstole samt Dahlia sofagruppe
med Maja sofabord.

djupangen_ext_port.jpg

De gennemgående store vinduer i bygningen giver altid en nærhed til naturen.

djupangen_ruter_port.jpg

Serveringsvogn Ruter og gyngestol Sture.

Få mere inspiration og viden i vores seneste brochure

Læs her

Hun fortsætter:  ”Jeg havde uddannelsesdage med håndværkere og indretningsspecialister for, at alle skulle få at vide, hvordan vi tænker, og hvad vi ønsker at opnå. Vi var også omhyggelige med hele tiden at opfange synspunkter fra det personale, som skulle arbejde på Djupängen, for ikke at misse nogle vigtige detaljer. Karin Boström siger, at Kinnarps er utrolig lydhøre og virkelig forstod behovene. ”Man mærkede med det samme, hvor kompetente de er, og at de tager dette område alvorligt. De kom ikke med en masse forslag, men det, vi fik, var altid velgennemtænkt og udformet efter vores krav. Dernæst er det selvfølgelig også afgørende, at de har de rette produkter, dvs. produkter, som både er funktionelle og æstetisk tiltalende, når det gælder design og materialevalg.”

Skjult opbevaring giver et roligt og harmonisk indtryk, her ses Space med skydedøre. Ved siden af står der Kurbits lænestole med generøs siddeflade samt bløde sidde- og ryghynder for bedste komfort.

Et varmt og tydeligt hjemmemiljø

Elin Larsson fra Tengbom Arkitekter fortæller, at personalets inddragelse i alt fra bygningens funktioner til detaljer i indretningen var en central del i udformningen af Djupängen. Den moderne bolig skal afspejle livet udenfor, under ét og samme tag. Med græsmarken og skoven i ryggen og byen foran dig skal du føle dig tryg. Lejligheden er din private bolig. På afdelingen er der mulighed for passivt eller aktivt at deltage i det sociale samvær med dine nærmeste naboer. Vandregangen udenfor afdelingen er din nærmeste gade, og samlingssalen med café og indergård er dit torv. Du kan gå til frisøren, deltage i dans og sang, drikke kaffe på caféen, stable brænde i haven, læse en bog på biblioteket, invitere din familie til fødselsdagsfest eller bare sidde og nyde det miljø, du befinder dig i, både ude og inde.

Indretning og produktvalg fremmer et godt bolig- og arbejdsmiljø, bidrager til øget orienterbarhed og er tilpasset på baggrund af målgruppens behov.

Kontrast mellem gulv og møbler bidrager til et tydeligt overblik over rummet og dets funktioner. Møbler i fællesrum for beboerne er ens i form og følger afdelingsfarverne. Der er seks forskellige farvesætninger med hver to tilknyttede afdelinger. Hver afdeling, tolv stk., har sit eget symbol i form af en blomst fra græsmarken.

Miljået og indretningen skaber en hjemlig følelse. Samtlige fællesarealer fungerer til socialt samvær, er stimulerende og tilbyder rolige siddepladser, hvor man kan sidde for sig selv. Møbleringen fremmer både aktiv og passiv deltagelse. Eksempelvis kan den vende udad, så der er udsigt gennem et vindue, eller indad med henblik på socialt samvær.

For at kunne inkludere og tilpasse individuelt efter behov er alle spisepladser forsynet med hæve-/sænkebordet Nivå samt den stabelbare og ophængningsegnede stol Jackie med glidehjul. Stolen fås også i en ekstra bred variant for at passe til alle, uanset kropsstørrelse. Med møbler fra samme møbelserie skabes der et ensartet og harmonisk indtryk.

Vejen til bæredygtige plejemiljøer

I mange plejeprojekter er der to klare udfordringer, når det handler om, hvordan indretning indkøbes. Den ene er, at man ofte fokuserer på den laveste pris i stedet for at fokusere på kvalitet, som bliver en langsigtet god og bæredygtig investering. Den anden udfordring består i at stille de rette krav til både funktioner og design i kombination. Indretning baseret på både hårde og bløde værdier skaber tryghed, stimulans og respekt, hvilket giver øget velvære. ”At skabe det ene uden det andet er nemt, men det er i kombinationen heraf, at Kinnarps skiller sig ud fra mængden. Et sådant sortiment er nøglen til, at dette projekt blev så vellykket, siger Kinnarps Karlstad.”Da Hammarö kommune formulerede indkøbet til Djupängen, fokuserede den på både hårde og bløde værdier samt vurderede kombinationen af funktion og design.

”Det har meget været et samarbejde, hvor vi delte viden, idéer og visioner med hinanden. I sidste ende handlede det om, at Kinnarps forstod vores behov og ønsker og havde de produkter og kompetencer, der var nødvendige for at kunne levere en helhedsløsning,”siger Annika Lückner. Hun fortsætter: 

”Vi ønsker, at Djupängen skal føles så hjemligt og hyggeligt som muligt, samtidig med at vi naturligvis har respekt for de særlige behov, som ældre kan have. Indretningen skal være både flot og funktionel på samme tid, så skaber det en god følelse!”

I samarbejdet mellem Kinnarps og Elin Larsson fra Tengbom fremkom ønsket om en sofa med større hjemmefølelse tilpasset til plejemiljøer. I løbet af processen udviklede man møbelserien Dahlia.

djupangen_7.jpg

Den smukke indergård er let tilgængelig og omhyggelig planlagt for at stimulere flere sanser.

djupangen_9.jpg

I entréen møder man sofaen Du & Jag. 

Under planlægningen af Djupängen kom det frem, at man på tidligere plejehjem havde savnet et tag ved indgangen i forbindelse med afhentning
og aflevering. Dette fokuserede man på, da huset blev tegnet.