Case: VÄXJÖ FRIA GYMNASIUM

CASEFAKTA

Kunde:
Växjö Fria Gymnasium

Arkitekter:
Semrén & Månsson

Areal:
3600 m2

Antal elever:

Plads til ca. 450 gymnasieelever

Projektet klart:
Forårssemestret 2018

PLADS TIL AKTIVITET

Växjö Fria Gymnasium er flyttet til nye lokaler i ICON Växjö, som ligger i Arenastaden. Her ligger det tæt på det, der er skolens profil, nemlig idræt. Med nærheden til Arenastaden får man bedre træningsmuligheder og et tættere samarbejde med de lokale idrætsklubber. Da de gamle lokaler ikke længere var tidssvarende, fik skolen med flytningen mulighed for at påvirke de nye lokaler og skabe den skole, man ønskede.

”Vi mener, at eleverne lærer bedre i et roligt og trygt læringsmiljø'”

Maria Blom, Växjö Fria Gymnasium

DEN SMIDIGE TABURET

På Växjö Fria Gymnasium findes taburetten Frisbee i en række forskellige varianter, lave og høje, turkis og sorte. Frisbee er en enkel og smidig taburet, der er lige ved hånden, når du skal bruge den. I kemi- og fysiklokalet har vi valgt at anvende Frisbee beklædt med sort kunstlæder, så de er nemme at tørre af. På skolens gange er der altid en Frisbee i nærheden, hvis du har brug for en ekstra siddeplads.

SID, SOM DU VIL

Avant-bænken er formet som en bænk og et bord i ét. Et smart design, som giver flere siddemuligheder. Her kan elever sidde og læne sig mod ryglænet, anvende det som bord eller som en ekstra siddeplads. Med sine to polstrede siddeområder er det en fantastisk bænk at have på gangene. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan bænken kan anvendes.

LIDT BEVÆGELSE, MEGET KONCENTRATION

Hvert klasseværelse har mange brugere i løbet af en dag, og klasseværelset skal passe til dem alle. Xpect er en fleksibel stol, der passer perfekt i skolens miljø. Växjö Fria Gymnasium har desuden valgt en fleksibel funktion i ryggen, som gør, at ryggen kan lænes tilbage og tilskynder eleven til at bevæge sig lidt, hvilket gør det nemmere at koncentrere sig i løbet af en hel skoledag.

ÅBENHED FREM FOR ALT

Växjö Fria Gymnasium bestræber sig på at give hver elev forudsætningerne for at kunne udvikle sig mod sine mål. Fundamentet for dette er, at skolen har et arbejdsmiljø, som giver tryghed og studiero.

Da de gamle stationære computere blev udskiftet med bærbare computere, ændrede skolens behov for arbejdsmiljøer sig. Der var behov for færre arbejdsrum og computerrum, og i stedet skulle der satses på et varieret arbejdsmiljø, hvor eleverne selv kan vælge, hvordan og hvor de vil sidde. I de nye lokaler får skolen plads til og mulighed for at skabe forudsætningerne for en mere kreativ og fleksibel arbejdsmåde, som udfordrer og motiverer eleverne. I en åben løsning på fire etager, som bindes sammen med en stor trappe, har vi sammen skabt det varierede arbejdsmiljø, skolen stræbte efter.

Skolen er baseret på et meget åbent miljø, hvor lærere og elever interagerer med hinanden, også på gangene. For yderligere at fremme dette har skolen prioriteret at have mange forskellige typer miljøer på gangene. Individuelle studiepladser, plads til gruppearbejde eller samvær og store torvelignende områder til større eller flere grupper. Fælles for dem alle er, at der er åbent mellem arealerne. Skolen har valgt ikke at have så mange lukkede rum for netop at fremme det åbne miljø. På fællesarealerne er der etableret små rum med tre vægge, og hvor der er åbent ud mod gangen. Her er der også indbyggede bænke med nogle Frisbee-taburetter eller Jig-stole med henblik på individuel studiero og mange indbyggede sofaer, som danner behagelige afslapningsområder med en hjemlig følelse.

Växjö Fria Gymnasium har også valgt at satse på åbenhed, når det handler om klasseværelser og kontorer. Store glaspartier mod gangene giver mulighed for altid at følge med i, hvad der sker, men alligevel skabe adskillelse til vigtige samtaler.

LYT OG LÆR

Sammen med en gruppe lærere og arkitekter fra Samrén & Månsson blev indretningsprocessen indledt med at skabe en vision for, hvad man ville opnå. Ud fra den vision blev forskellige indretningsvirksomheder bedt om at komme med deres forslag til indretningsløsninger. Det var her vores samarbejde startede.

Växjö Fria Gymnasium følte, at Kinnarps var dem, der lyttede mest til deres vision, og som var lydhøre over for det, der var vigtigt for dem. I fællesskab har vi udviklet ideerne og fundet løsninger, som passer til skolen. Vi har udvekslet erfaringer og blandet Kinnarps' viden om indretning i offentlige miljøer med skolens erfaringer fra sin hverdag. Alt sammen for at finde en løsning, som fungerer i længden.

Den stilrene farveskala, som Växjö Fria Gymnasium valgte at anvende, giver et lidt mere voksent udtryk end mange andre skoler. Her i lokalerne dominerer lyst træ, gråskala og en dyb turkis accentfarve. Nogle møbler har fået en stærkere accentfarve, som bryder med det ellers stilrene indtryk. Tanken med farvevalget er at skabe et miljø, som i højere grad har hentet inspiration fra universitets- og kontormiljøer, hvilket giver eleverne mulighed for at være mere voksne.

Växjö Fria Gymnasium har valgt at have polstrede møbler på gangene og fællesarealerne. Dels for at skabe en hjemlig følelse, men også fordi man mener, at eleverne er voksne nok til det. Gennem et godt samarbejde og lydhørhed har vi sammen skabt et dejligt og trygt læringsmiljø for Växjös gymnasieelever.