Fra træ til tekstil - Kinnarps udvikler papirmøbel prototyper
I dag forbruger vi 90 millioner tons tekstilfibre globalt pr. år. Efterhånden som verdens befolkning øges og levestandarden forbedres, skønnes det, at efterspørgslen efter tekstilfibre vil være fordoblet i 2040. Produktion af oliebaserede tekstilfibre, såsom nylon og polyester, er en byrde for miljøet og er derfor ikke et alternativ ud fra et bæredygtighedssynspunkt.
Samtidig er vi i en situation, hvor der ikke er mere jord til dyrkning af bomuld, en dyrkning, der også kan anfægtes ud fra et bæredygtighedssynspunkt, på grund af de store mængder vand og kemikalier, der bruges. Det er derfor vigtigt at finde nye, kommercielt levedygtige tekstilalternativer til bomuld og kemisk baserede syntetiske materialer. Og det er her svensk råtræ kommer ind i billedet! Papir er ikke kun et naturmateriale - det er også genbrugeligt. Fra et enkelt træ er det faktisk muligt at lave 150.000 km cellulosefibre, hvilket er nok til 200 par bukser. Klassiske tekstiler som bomuld, viskose og lyocell er også cellulose materialer, ligesom træ. Tekstil lavet ud af træ er heller ikke noget nyt; det er lavet i lang tid fra planter som bambus og hamp. Cellulose fra svensk skovbrug har potentialet til at spille en vigtig rolle i råmaterialet til den globale tekstilindustri. Det er bare et spørgsmål om at knække koden!
Designed for Recycling
Kinnarps er en af deltagerne i 'Designed for Recycling' i samarbejde med Smart Textiles og 13 andre virksomheder i det svenske skovbrugs-, papir- og tekstilindustri. Målet har været at udvikle bio-baserede møbler og indretningsartikler af genbrugeligt papirmateriale. Tanken er at skabe en cyklus, hvor møblerne og dets bestanddele kan genbruges - og få et nyt liv som papir og kartonprodukter - i stedet for at blive smidt væk. På denne måde kan vi skabe en bedre effekt ved hjælp af en cyklus, hvor vi i stedet for at smide råmaterialer og tekstilfibre væk, kan bruge dem igen og igen.
"I projektet har Kinnarps udviklet en prototype skærm, hvor både kerne og stofbetræk er fuldstændig genanvendelig, og som er fremstillet af råtræ fra svensk skovbrug. "Designed for Recycling" udviklede papirgarn af to forskellige typer papir, hvilket derefter blev strikket til tekstil, og det er det, vi brugte til skærmen. Projektet udviklede også en hårdere papirstruktur, som kunne bruges til kernen, siger Christina Calisir, Teknisk Manager Cover Materials hos Kinnarps.
På basis af de to materialer, designede Kinnarps prototyper til to bordskærme. For at møblerne skal kunne genbruges, er det vigtigt, at alle komponenter kan adskilles ordentligt. Af den grund blev der syet en tekstilbeklædning ud af papir, som kunne beklæde papirkernen. Smart samlinger gør det nemt at samle og skille skærmen ad.
Skærmen går således gennem hele kæden, fra papir til garn, tekstilfremstilling, færdigvare og endelig genbrug.
"Modtagelsen har været rigtig positiv både i projektgruppen og blandt de kunder, vi har præsenteret skærmene til," siger Calisir.
"I projektet har Kinnarps udviklet en prototype akustikskærm, som er fuldstændig genanvendelig, både kerne og stofbetræk, og som er fremstillet af råtræ fra svensk skovbrug."
Aktiviteten er en del af projektet "Establishing locally-grown textiles in Sweden", der strækker sig over flere år, hvor Kinnarps også deltog. Formålet med projektet var at finde nye måder at bruge svensk råtræ på, med fokus på møbel- og indretningsindustrien. De tekstiler, der fremstilles i projektet, og som også anvendes til Kinnarps prototype skærme, er lavet af svensk gran- og fyrretræmasse. Tekstilerne har vist sig at være bemærkelsesværdigt slidstærke på en måde, der gør dem meget velegnede til brug på kontorer og i offentlige miljøer. De er også blevet brugt til forskellige beklædningsgenstande, herunder en "papirkjole" designet som en del af projektet.
Projektet førte til en innovativ og informativ udveksling mellem forskellige brancher som møbel-, tekstil-, papir- og genbrugsindustrien. "At gøre ting sammen giver dig en dybere forståelse for hinandens udfordringer i de forskellige brancher. Vi viste også potentialet i at skabe tekstiler og møbler ud af papir fra svensk biomasse," siger Calisir.
fortsættelse 'Forest fabric'
Nu skal projektet fortsættes i et nyt treårigt projekt - "Forest Fabric" - hvor Kinnarps også vil deltage. Den store udfordring er nu den videre udvikling af industrielt og kommercielt levedygtige tekstiler og processer til møbler, indretning og mode. "Det er kun naturligt for Kinnarps at deltage i denne form for projekt", siger Johanna Ljunggren, Kinnarps Sustainability Manager.
"For at vores kunder skal kunne mærke, at bæredygtige valg både er enkle og økonomisk fordelagtige, skal vi tilbyde en konkret forretningsfordel. Møbelindustrien har brug for nye bæredygtige forretningskonstruktioner - og vi vil være i spidsen for denne udvikling" fortsætter Johanna.