Stor bekymring over giftige kemikalier

Stemmer rejses regelmæssigt om mængden af farlige kemikalier i vores miljø, og kun denne sommer fremlagde EU-Kommissionen et forslag til videnskabelige kriterier for at identificere hormonforstyrrende stoffer. Giftige kemikalier kan findes i alt fra møbler til legetøj, og kan forårsage alvorlige sygdomme som diabetes og kræft. Reduceret fertilitet er et andet problem forbundet med kemikalier i vores miljø, og der er stor bekymring fra offentligheden om at indtagelsen disse stoffer.

9 ud af 10 svenskere er enige

Næsten 9 ud af 10 svenskere (88 procent) er enige om, at de føler sig bekymrede over at 
indtage stoffer fra miljøet, der kan have en skadelig virkning på deres helbred.
Næsten lige så mange mennesker (84 procent) undgår bestemte produkter eller fødevarer
til en vis grad, netop fordi de indeholder giftige kemikalier, viser nye tal fra Kinnarps.

 

"At mange mennesker er bekymrede for giftige kemikalier og foretager et aktivt valg om ikke at købe produkter af denne grund, tyder på, at der er en offentlig bevidsthed om, at kemikalier kan have en negativ indvirkning på vores helbred. Det er vigtigt at tænke over, hvilken mad og produkter vi indtager og bruger, da der kan gå flere år, før der opstår symptomer, efter at have være udsat for giftige kemikalier. Når du først har været udsat for kemikalier, tager det lang tid at slippe af med dem, "

Tomas Ekström, Head of Sustainability, Kinnarps


Ifølge undersøgelsen mener et stort flertal, at tøj (71 procent), mad (65 procent) og make-up (78 procent) udsender eller indeholder giftige kemikalier. Imidlertid er der mindre opmærksomhed på møbler - kun 49 procent mener at der kan være giftige kemikalier i møbelkomponenter, men faktum er, at der er skadelige stoffer i alt, fra flammehæmmerne, der forhindrer tekstiler i at gå i brand til Phthalater, der blødgør plast og gummi.

"Det er et velkendt faktum, at der er toksiner i tøj, skadelige stoffer i skønhedsprodukter og sprøjtet mad, men der mangler viden om de giftige kemikalier i de miljøer, hvor vi bruger størstedelen af ​​vores vågne timer - i skoler og på arbejdspladser. Lige som at den mad vi spiser, kan påvirke vores sundhed og humør, kan trivsel og ydeevne påvirkes af de møbler vi bruger i skoler og på arbejdspladser, siger Ekström. Kvinder og mænd mellem 56 og 80 år er mest bekymrede for giftige kemikalier i deres miljø (93 procent), mens unge i alderen 25 og 35 er mindst bekymrede, ifølge undersøgelsen (82 procent).