PETER ANDERSSON, DESIGNER
Hvordan arbejder du med inkluderende design?
Inkluderende design handler om ikke at ekskludere nogen. Det skal være muligt for alle at sætte sig i en stol og selv komme op af den uanset fysisk tilstand. Er jeg kørestolsbruger, skal der naturligvis være et alternativ. Møblerne skal være indbydende og nemme at aflæse. Jeg skal med det samme føle, at her kan jeg trygt sætte mig. Når jeg så har sat mig, skal jeg kunne sidde behageligt, få hjælp til holdningen, men samtidigt kunne slappe af. Er der mulighed for at indstille stolen, skal håndtaget være let at finde, og det skal være nemt at forstå, hvordan det fungerer. For mit vedkommende er det også vigtigt at inkludere personalet. Møbler i et godt design kan gøre arbejdet nemmere. Hvis stolens design kan hjælpe brugeren til selv at sætte sig i og komme op af stolen, så slipper personalet for de tunge løft. Fleksible møbler, som ikke er tunge og kan flyttes rundt ved hjælp af håndtag og hjul, eller hænges op på bordene, gør det nemmere at ommøblere og gøre rent.
Hvad er et "helbredende rum" for dig?
Det er et sted, hvor jeg kan være et menneske – ikke en plejemodtager. Et rum, hvor jeg føler, at jeg kan være den, jeg er. Og det er noget, jeg forsøger at skrive mig bag øret, når jeg tegner møbler. Møblerne skal ikke udstråle sygdom eller svaghed. Møbler skal være møbler, og så skal de naturligvis have funktioner, der støtter og hjælper mig i hverdagen. At designe møbler til pleje- og omsorgsmiljøer indebærer, at jeg skal tage hensyn til en række funktionskrav og ergonomiske krav. Men det er så enormt vigtigt, at møblerne også har en æstetisk værdi, at man ikke går på kompromis med det smukke. Der findes skrækeksempler på funktionsstole, der ligner kampvogne. Jeg ønsker, at mine møbler skal signalere omsorg og overraske, det kan være så banalt som en læderrem, der holder hynden på plads på stolen.
Hvordan synes du, at pleje- og omsorgsmiljøer skal indrettes?
Det allervigtigste er at se på helheden. Hvis man kun vælger møbler efter funktion – funktionslænestole for sig, siddegrupper for sig og spisegrupper for sig – og stiller dem i et rum, så er der risiko for, at indtrykket bliver rodet. Mange ældre er følsomme over for rodede miljøer. Se på sammenhængen, og vælg møbler, der har fællestræk eller som passer godt sammen. Personligt synes jeg, at møblerne skal føles nye og tiltalende både i udførelse og form. Jeg tror, der er en udbredt misforståelse, at gamle mennesker gerne vil være omringet af gamle ting. En pleje- og omsorgsbolig kan indrettes med en blanding af både gammelt og nyt. Det er selvfølgelig vigtigt med ting, som bærer på en historie og minder – men man kan sagtens skabe et hyggeligt, hjemligt miljø, der afspejler nutiden og giver en skøn følelse af at leve her og nu.
"Møblerne skal ikke udstråle sygdom eller svaghed."