Skab rum til livskvalitet

Det er tid til at stille de rette krav til indretningen i plejemiljøer

Forskning og studier viser klart og tydeligt, at det fysiske miljø påvirker menneskers velvære og livskvalitet. Men slår forskningen også igennem, når der planlægges nye plejeboliger? I moderne plejemiljøer skal fokus ligge på individet, og derfor skal indretningsløsningen udformes efter den enkelte institutions unikke behov og forudsætninger. Med henblik på at skabe bæredygtige og sundhedsfremmende plejemiljøer skal flere interessenters viden og erfaringer tages i betragtning, og der skal stilles de rette krav til indretningen. Først da vil der kunne opnås sundhedsøkonomiske effekter.

Baseret på vores erfaring ser vi fire klare faser, der involverer alle interessenter i projektet, altid med udgangspunkt i den specifikke institution og med individet i centrum. For at hjælpe jer, der planlægger indretning til plejemiljøer, har vi udviklet et værktøj, som vi kalder Next Care®, læs mere om dette her.

Vi hos Kinnarps samarbejder løbende med førende eksperter, forskere og personale inden for sundhed og pleje. Vi har interviewet nogle af dem om de fysiske plejemiljøer med fokus på særlige boliger til ældre. Vi har også set nærmere på tre specifikke plejemiljøer - en entré, et spiseområde og en dagligstue. Omkring disse har vi skabt inspirerende eksempler på, hvad vi ser som sundhedsfremmende og bæredygtige indretningsløsninger.

Eksperterne om sundhedsfremmende plejemiljøer

Helle wijk

Professor i omsorg med fokus på plejemiljø og pleje af ældre

 

"Fundamentet bør altid være at formulere, hvad miljøets funktion og formål er. Sundhed er en subjektiv oplevelse og indebærer forskellige ting for forskellige mennesker. At forstå målgruppen, at lytte til beboerne og inddrage og inkludere alle berørte personer er nødvendigt."

Læs hele interviewet med Helle og få hendes tips

Til interviewet

Gun Aremyr

Ekspert inden for demensområdet

 

"Et fysisk miljø, som dufter godt, er æstetisk tiltalende og imødekommende, signalerer, at jeg fortjener at have det fint omkring mig. Det kan også sænke blodtrykket og reducere behovet for smertelindring."

Læs hele interviewet med Gun og få hendes tips

Til interviewet

Annika Lückner

Projektleder Hammarö kommune

 

"Det må ikke være sådan, at omsorgsperspektivet, som jo er kernen i det, vi vil skabe, først kommer ind i billedet til sidst, for så bliver det ikke godt."

Læs hele interviewet med Annika og få hendes tips

Til interviewet

Læs mere om, hvordan det fysiske miljø kan påvirke livskvaliteten i særlige boliger - se vores seneste brochure igennem

Læs her

Inspireret af tre sundhedsfremmende indretningsløsninger

01_entrence.jpg

 

Entréen

Entréen er det første indtryk af et plejemiljø. Her gør indretningsløsningen, at alle føler sig velkomne, inkluderede og får en opfattelse af stedets vision.

Læs mere

01_diner.jpg

 

spisepladsen

Under måltiderne kan alle sanser inddrages. Her anvendes æstetik, dufte, taktile materialer og tilpasset lydniveau for at forstærke madroen og smagsoplevelsen.

Læs mere

01_social_room.jpg

 

opholdsrummet

Opholdsrummet er et miljø, hvor der er store muligheder for at skabe en hjemlig følelse. Her indbyder vi til interaktion, fællesskab og god livskvalitet.

Læs mere

Vil du vide mere om Next Care®, og hvordan vores plejemiljøanalyse kan udvikle din institution?

Kontakt os

case:
Plejehjemmet Djupängen

Det eksisterende plejehjem var for lille, så Hammarö kommune besluttede at bygge et nyt. Projekteringen af Djupängen blev en mulighed for at gennemtænke både funktion og æstetik fra grunden. Med støtte i Kinnarps' koncept Next Care® har Djupängen fået et fysisk miljø, som øger de ældres livskvalitet, frigør mere tid til omsorg for personalet og gør, at kommunen kan føle stolthed over investeringen. 

LÆS OG SE FLERE BILLEDER HER

Til case