DEN STILLE REVOLUTION

Grænsen mellem lyd og støj er ikke altid indlysende. Hvad der forstyrrer, stresser og trætter os, varierer fra person til person og afhænger også af, hvordan vi føler på en bestemt dag. Det er derfor endnu vigtigere ikke at tie om, hvordan vi opfatter samtale, latter og mumlen på arbejdspladsen.

Vi er nødt til at tale om lyD

Lisbeth Forsberg, der er ansvarlig for akustik og miljømærkning hos Kinnarps AB, mener, at ’lyd ergonomi’ er et temmelig forsømt område. På vores arbejdspladser, men også i samfundet som helhed. Selv hvis en enorm mængde af indsats er gjort i arkitektur og indretning af en ny bygning, er det ikke ualmindeligt, at hele oplevelsen vil blive ødelagt af et uovervejet og irriterende akustisk miljø.

”Lyd er et yderst kompliceret område. For det første, indebærer det avanceret fysik. For det andet, er lyd ikke noget vi kan røre eller se, hvilket betyder, at det er nemt at glemme. Så de fleste mennesker tænker sandsynligvis ikke over det akustiske miljø, der omgiver dem, men vi ved, at det ikke desto mindre påvirker sundhed, trivsel og evnen til at præstere. ”

Kinnarps var en pioner indenfor lyd ergonomi - Målte lyd på arbejdspladsen for at være i stand til at skabe bedre akustiske miljøer. Udviklingen tog fart i 1990'erne, og i de senere år er bevidstheden om lyd steget betydeligt.

”Lyd er et yderst kompliceret område. For det første, indebærer det avanceret fysik. For det andet, er lyd ikke noget vi kan røre eller se, hvilket betyder, at det er nemt at glemme."

Lisbeth Forsberg, Kinnarps AB

I dag koncentrere Kinnarps’ ergonomisk earbejde sig mere om trivsel og velvære end om møbler - med håndtering af alle de nødvendige redskaber til individuel tilpasning af en arbejdsplads til forskellige forhold, behov og kroppe. For os, handler ergonomi ganske enkelt om mennesker.

teknologien har øget vores bevidsthed om akustikløsninger

”Jeg tror, ​​at den teknologiske udvikling, som betyder, at vi arbejder mere fleksibelt og i åbne  landskaber, har sat det akustiske miljø på dagsordenen. Hos Kinnarps har vi samarbejdet med kollegaer i branchen, for at udvikle fælles standarder til at måle lydabsorptionsevnen i vores produkter. ” Forsberg påpeger, at der findes love om skadende støj, men når det drejer sig om lyd, der ”kun” er irriterende, så er grænserne lidt mere uskarpe.

Ikke al lyd er støj

”Vi ved, at lyd i høj grad påvirker vores evne til at præstere, at det kan forårsage stress,  hovedpine og koncentrationsbesvær, men også fysisk smerte i skuldre og nakke. Samtidig, er lyd naturligvis uundgåelig på vores arbejdspladser. Faktisk kan det også blive opfattet som en positiv ting, at vores kollegaer diskuterer, griner eller spiller musik. Så total stilhed er ikke altid nødvendigvis bedst. Ikke al lyd er støj. Og i virkeligheden er der nogle lyde, som vi ønsker, og har brug for, for at høre så godt som muligt. Det, vi opfatter som irriterende lyd er i virkeligheden subjektivt. Vi har alle forskellige følsomheder. Det kan også variere fra dag til dag. Hvis vi er trætte, eller stresset, eller har en arbejdsopgave, der har brug for en særlig højt koncentrationniveau, kan en kollegas latter eller telefonsamtale irritere os mere end normalt, ” siger Forsberg.

Så hvordan kan vi skabe et akustisk godt miljø?
  • Da lydfølsomhed kan variere mellem mennesker, dage og arbejdsopgaver, er et fleksibelt miljø med en række forskellige lydlandskaber bedst.
  • En god måde at starte, er at trække på hjælp fra en ekspert.
  • Analysere sammenhængen mellem arbejdsprocesser og miljø.
  • Lav en strategi for, hvordan unødvendige forstyrrelser kan elimineres, og hvilke andre lydabsorbenter der kan være nødvendige.
  • Overvej produkter såsom skrivebordsskærme, skærmvægge og væg-hængte systemer.
  • Kig på hele miljøet for at finde en god balance, ved hjælp af naturlige absorbenter såsom gardiner, tæpper og møbler.

”Mit råd er altid at starte med den grundlæggende indretning, som du derefter kan justere, når lokalerne er kommet i brug. Det er virkelig kun da, at du ved, hvad hvordan lyden er. Fordelen ved skærme, bortset fra det faktum, at de dæmper lyd, er, at de også gøre kontoret fleksibelt og kan tilpasses til nye krav.”

Lisbeth Forsberg, Kinnarps AB

Afskærm lydsynderne

Det er især vigtigt at afskærme maskiner og områder, der laver støj, brummer eller bare har  et let forhøjet lydniveau, såsom printere, elevatorer, gangbroer, kantiner og receptioner. Afskærmning mellem arbejdspladser dæmper lyden i et kontorlandskab, uden at ofre fordelene ved øget nærhed og kommunikation. Separate lokaler til kortere eller længere møder bidrager også til et bedre akustisk miljø.

”Man kan også påvirke nogle ting med sin adfærd. Hvis du vil have en lang telefonsamtale, kan du rykke lidt væk. Husk også, at vi har en tendens til at tale i telefon med en kraftigere stemme end nødvendigt. En stille samtale er tydeligvis mindre irriterende end en højlydt én", siger Forsberg. ”

Det starter med opmærksomhed

Meget kan gøres med det akustiske miljø, hvis vi bemærker det og blive bevidste om, hvordan  det påvirker os. Bedst af alt, er naturligvis, hvis arkitekten kender til lyd og planlægger det akustiske miljø sammen med bygningens design.

”Jeg er stødt på en hel del miljøer, hvor akustikken var fuldstændig glemt under konstruktionen, og det kan være rigtig svært at lave om på bagefter. Det er derfor, det er så vigtigt at øge bevidstheden om lyd og hvordan det påvirker os”, siger Forsberg og tilføjer:

”Jeg kan se en masse positive tegn på, at tingene er ved at udvikle sig i den rigtige retning. Der er gang i en slags stille revolution".

Læs Body Talk gratis


Registrer dig og læs eller download Body Talk - vores magasin om ergonomi.

Jeg godkender at Kinnarps lagrer og behandler mine personlige data, som bekrevet i deres persondatapolitik.

Relaterede produkter

Prim

Prim

Prim gulvskærme

103 Varianter

Oktav

Oktav

50 Farver & Materialer | 2 Varianter