Ergonomi i praksis – 5 tips til bedre sundhed på arbejdet
INKLUDERENDE DESIGN
brug for fleksible møbler og mobile løsninger, der nemt kan justeres til hver enkelts behov og kan tilpasses forskellige opgaver. Det bør for eksempel være muligt at justere arbejdsbordene op og ned, så medarbejderne kan skifte mellem at sidde og stå op. Fleksible og funktionelle arbejdspladsløsninger skal også kunne tilpasses forskellige aktiviteter. Forstil dig en naturlig sammenhæng mellem de forskellige områder og forskellige opgaver – så finder du frem til en naturlig ergonomisk måde at indrette rummene på.
ET GENNEMTÆNKT OG SUNDT MILJØ
På fabrikker eller andre arbejdspladser med kontinuerlige og høje støjniveauer er lyd ofte et vigtigt emne. I en undersøgelse, der blev foretaget af YouGov på vegne af Kinnarps i Norge i 2016, angav 47 % af de norske kontorarbejdere også, at der er for meget støj på kontoret. Heraf angav 82 %, at de hver eneste dag bliver forstyrret af kollegaer, der taler for højt.
Lyd er et komplekst fænomen, og når alt kommer til alt, så er det ikke noget, der er nemt at glemme eller lukke ude. Ikke desto mindre er gennemtænkt akustik afgørende vigtigt for at skabe en ergonomisk og sund arbejdsplads. Selvom støjniveauerne i kontorområder ikke er skadeligt for hørelsen, kan det ifølge Arbejdstilsynet påvirke hjerte-kar-systemet, øge blodtrykket og bidrage til muskelspændinger og fordøjelsesproblemer. Heldigvis er det ikke svært at forbedre det lydmæssige miljø på arbejdspladsen. Det første og vigtigste skridt er at blive opmærksom på det. Derefter handler det om at finde frem til den optimale kombination af gulvmaterialer, loftsisolering, gardiner og møbler, der kan optage og dæmpe lyden.
GODE LYSFORHOLD
Lys har en enorm effekt på os mennesker, og hvis vi skal arbejde effektivt og ubesværet, er kvaliteten af lyset en afgørende faktor. I betragtning af at vi i gennemsnit tilbringer 90 % af vores vågne tid indendørs, er det ikke så mærkeligt, at lys og belysning er så vigtigt for os.
1
REJS DIG OP – FOR DIN SUNDHEDS SKYLD
De fleste af os sidder alt for stille i dagens løb. På arbejdet, i bilen, ved spisebordet og foran fjernsynet. Man vurderer, at voksne sidder ned i omkring ni timer om dagen ud af de 16 timer, vi er vågne. Prøv at tænke over, hvad det gør ved dig og dit helbred. Hvad kan du gøre for at blive mere aktiv? Et hæve-/sænkebord på kontoret er en god start på et mere aktivt og sundt liv.
2.
TAG EN AKTIV PAUSE
Husk dig selv på at tage en aktiv pause af og til – selv lidt rolig brug af musklerne sætter gang i masser af positive processer i din krop. Når du tager en pause, behøver det ikke betyde passiv hvile. Tværtimod. Hvis du bevæger dig rundt, sætter muskelaktiviteten gang i en række positive processer. Gør det en gang i timen – ikke for at slappe af, men for at være aktiv.
3.
HOLD HOVEDET HØJT
Det er en udfordring, at vi bruger så meget tid foran en computerskærm. Det er ikke selve skærmen, der er et problem, men det faktum, at vi har det med at bøje os frem mod den. Det resulterer i det, som mange kalder en skærmknold. Den kan resultere i smerter i nakke- og skulderområdet, og det gør os trætte og anspændte. Det gør en stor forskel at løfte blikket og holde hovedet højt. Et godt tip er at placere en separat skærm foran dig, så du er nødt til at løfte hovedet for at se på den. Når du løfter blikket og holder hovedet lidt højere, får du en bedre holdning og letter belastningen på halsen. Hvis du bruger en bærbar computer, kan du forsøge at vinkle blikket nedad, når du ser på skærmen, uden at læne hovedet mærkbart fremad
4.
DET ER IKKE NOGET PROBLEM AT SIDDE – BARE DU IKKE SIDDER STILLE
Suppler dit hæve-/sænkebord med en kontorstol, der følger din krops bevægelser og giver dig mulighed for at sidde på så mange forskellige måder som muligt (såsom stolen Capella, der fremmer aktive siddestillinger).
5.
VÆR BEVIDST OM DET, DU IKKE KAN SE
Vi opfatter alle sammen lyd og lys forskelligt, så det er et godt udgangspunkt at være bevidst om og respektere andres opfattelser og forventninger. Lyd og lys opfattes subjektivt, men det handler i høj grad om at indrette din arbejdsplads med løsninger såsom lydabsorbering, justerbar belysning og lokaler til telefonsamtaler.
For os hos Kinnarps handler ergonomi primært om
at føle sig godt tilpas;
mentalt, fysisk og følelsesmæssigt.
Målet er ikke at fylde kontorområdet med møbler, men med velvære. Derfor tror vi på, at det bedste er at basere designet på hver enkelt medarbejders behov, så man opnår bedre sundhed på arbejdspladsen. Når alt kommer til alt, så er der lige så mange forskellige behov på en arbejdsplads, som der er medarbejdere.
Vi har altid fokus på ergonomien, når vi udvikler nye produkter og løsninger til arbejdspladser. Fysiske, kognitive, sociale, organisatoriske, miljømæssige og andre relevante faktorer skal alle sammen indtænkes. Vi er alle sammen forskellige, og alle har brug for at finde deres egne løsninger, der skal sikre fremgang og trivsel.
Vi har en hel bog, der handler om, hvordan du kan skabe den bedst mulige ergonomiske arbejdsplads for dig og dine kollegaer. "ERGONOMI – DET GRUNDLÆGGENDE" er propfuld af interessant og værdifuld viden, tips og trends samt fakta og tal.