Find den perfekte kontorstol

En kontorstol er bare en stol, er den ikke? Specialister i trivsel og sundhed på arbejdspladsen er ikke helt enige. Tag med os, og opdag de forskellige typer stole, der findes, hvordan de fungerer, og hvordan du kan finde den, der passer perfekt til dine individuelle behov.

Vi blev skabt til at bevæge os

De seneste data peger på nogle bekymrende sundhedstendenser blandt kontormedarbejdere. En ud af otte adspurgte brugte mere end otte en halv time på at sidde ned i løbet af en normal arbejdsdag, mens 40 % af de adspurgte brugte mellem to en halv og fem en halv time på at sidde stille. Det har også vist sig, at dem, der sidder stille mest, har tendens til at være dem, der også motionerer mindre.

"Den menneskelige krop er ikke udviklet til at sidde stille i lange perioder – så for os giver design af stole, der fremmer fysisk bevægelse perfekt mening."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

De sundhedsmæssige konsekvenser af stillesiddende kontorvaner er deprimerende velkendte. Hovedpine og koncentrationsproblemer. Muskelspændinger, især i skuldre og nakke. Kredsløbsforstyrrelser. Kardiovaskulære gener. Problemerne medfører utallige timers sygefravær og økonomiske konsekvenser for virksomhederne hvert år. Disse fakta er dog ikke overraskende for lægelige specialister, da menneskekroppen ganske enkelt ikke er udviklet til lange, stillesiddende perioder.

Det er klart, at standardløsningen på dette problem ville være at opfordre folk til at forlade deres pladser så ofte som muligt. Det kan blandt andet opnås ved hjælp af smarte plantegninger og ved at placere kaffe- og hvileområder eller printerrum en kort gåtur fra arbejdsstationerne. Bortset fra de åbenlyse produktivitetsudfordringer er dette dog ganske enkelt ikke logistisk eller praktisk muligt inden for mange arbejdsroller. Hvad kan man så gøre?

Støtter og opmuntrer til bevægelse

Hos Kinnarps tror vi på, at en god kontorstol er ergonomisk, komfortabel, brugervenlig og bæredygtig. Den skal også være veldesignet. Men hvad betyder "veldesignet" i forbindelse med at gøre noget ved de sundhedsmæssige problemer, der er forbundet med at sidde stille? For os betyder veldesignet, at vi skaber stole, der støtter rygsøjlens naturlige S-form, mens vi sidder ned, så vi bevarer en korrekt holdning. Det er forskelligt, hvordan vores kontorstole bevæger sig og kan justeres. For at eksemplificere dette kategoriserer vi vores stole i to grupper – dem, der understøtter bevægelse, og dem, der opmuntrer til bevægelse.

Understøtter bevægelse

Disse stole er designet til at hjælpe med at holde rygsøjlen i sin naturlige form, både når man sidder oprejst og læner sig tilbage. Sædet og ryggen er bevægelsessynkroniserede, og bevægelsen er mere kontrolleret. Som varianter af dette har nogle stole ekstra funktionaliteter såsom aktiv bækkenstøtte og automatisk vægtjustering.

Opmuntrer til bevægelse

I disse stole bevæger sædet og ryggen sig uafhængigt af hinanden. De har en bred fremadrettet sædehældning og en stor åben sædevinkel, hvilket gør det nemmere for brugeren at sidde mere aktivt og opmuntre til bevægelse. FreeFloat- og FreeMotion-funktionaliteten gør dette muligt. Blandt deres mange fordele understøtter disse funktioner aktiv sidning i forskellige positioner og tilskynder til justering af fodstilling, hvilket aktiverer blodcirkulationen. En særlig fordel ved FreeMotion er de permanente mikrobevægelser, som sædet foretager, hvilket sikrer, at brugeren aldrig forbliver i en fast position.

Inden for de to kategorier, vi har defineret – understøtter og opmuntrer til bevægelse – er der plads til justering på et meget individuelt niveau. Det betyder, at din perfekte kontorstol helt sikkert er derude. Lige så sikkert er det, at de sundhedsmæssige fordele ved disse forskellige stoletyper er mange. Man holder kroppen i bevægelse ved at fremme subtile fysiske bevægelser – eller med andre ord: bevæge sig, mens man sidder stille – og derved aktiverer man musklerne, mens frigørelsen af bruskskiverne i rygsøjlen hjælper med at holde rygsøjlen i sin naturlige form og fremmer en åben, naturlig kropsstilling og forbedret blodcirkulation.

Understøtter bevægelse

Stol_med_pilar_stödja_5.jpg

Opmuntrer til bevægelse

Stol_med_pilar_uppmuntra_6.jpg

"Vores kontorstole er inddelt i to kategorier – dem, der understøtter bevægelse, og dem, der opmuntrer til bevægelse. Inden for disse kategorier er der plads til justering på et meget individuelt niveau."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Sådan finder du den perfekte kontorstol

Hvilken stol der er bedst for dig, er en meget individuel sag – og som du har læst, er det noget, vi har bygget ind i vores kontorstoles design og funktionalitet. Før du træffer denne beslutning, skal du overveje nogle få punkter. Har stolen f.eks. flere brugere? Med den stigende brug af den hybride arbejdsmodel og fleksible arbejdstider og kontorlokaler er dette et vigtigt emne. Tag dig tid til at tænke over, hvordan stolen skal bruges, og hvilke funktioner der er vigtige for dig. Når du har fundet frem til disse, er det nemmere at træffe en beslutning og finde den stol, der vil aktivere din krop og øge din arbejdseffektivitet.

3 tips at have med i overvejelserne når du vælger kontorstol

1. Hvordan skal stolen bruges?

Deles stolen af flere brugere? Hvor længe skal du sidde? Hvilken type arbejde skal du udføre?

2. Vælg bevægelse for velvære

Kig efter en stol med funktioner, der opmuntrer til bevægelse.

3. Test og mærk, hvad der passer bedst til dig

Stolen skal være bekvem og nem at tilpasse efter dine behov. Sørg for, at betjeningselementerne er let tilgængelige og intuitive.

Sid sundere

Når du har fundet en kontorstol, som du mener passer til dig, er det vigtigt at kunne genkende og opnå den rette siddestilling, da det definerer, hvordan din stol skal justeres. Dine fødder skal være på jorden med hælene lige under knæene. For at finde den rigtige højde skal knævinklen være mellem 90 og 100 grader, og ryggen skal være oprejst. Det er værd at bemærke, at måden, du placerer musen, tastaturet og skærmen på, også påvirker din holdning, så overvej disse, når du prøver at "lære" at sidde korrekt. Derudover er den rette siddestilling direkte forbundet med at have skrivebordet i den rette højde. Med dette i tankerne er det værd at overveje at investere i et hæve-/sænkebord, hvis du ikke allerede har et.

“At sidde I en ergonomisk position er fantastisk – men glem ikke, at din bedste position altid vil være din næste position.”

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Sådan justerer du korrekt

  • Uanset om du står op eller sidder ned, skal bordhøjden justeres, så dine albuer er i en vinkel på 90-100 grader.
  • Toppen af din skærm skal være i samme højde som din synslinje.
  • Brug hoved-/nakkestøtten til at give komfortabel støtte til hovedet eller nakken.

  • Når du sidder ned, skal du justere stolens højde, så dine knæ er i en vinkel på 90-100 grader.
  • Hold håndleddene lige og parallelle med skrivebordet i stedet for at vinkle dem opad.
  • Sørg for, at lændestøtten sidder behageligt mod lænden.

En investering i produktivitet

De aktuelle tendenser inden for kontorarbejdsmiljøer omfatter aktivitetsbaseret arbejde og den stigende fremkomst af den hybride arbejdsmodel, hvor tiden fordeles mere jævnt mellem hjemmet og kontoret. I praksis stiller denne nye, mere fleksible model ekstra krav til personaleledere og andre, der er ansvarlige for kontorplanlægning og logistik. Det skaber også udfordringer, når det kommer til at identificere og anvende de løsninger, der bedst fremmer trivslen på arbejdspladsen og personalets trivsel. Fordelene ved en god kontorstol kan være et stort bidrag til dette.

Der er ingen tvivl om, at fordelene ved en kontorstol med de rette funktioner for brugeren, korrekt justering og korrekt brug er mere omfattende end forbedret siddestilling og komfort. Når man sidder korrekt og komfortabelt, reduceres forekomsten af sygedage og afspadseringer for at besøge fysioterapeuter eller læger. Det øger også produktiviteten og effektiviteten. Alle disse faktorer optimerer den økonomiske effektivitet og bekræfter, at uanset hvordan du ser på det, er en kontorstol af høj kvalitet en smart, langsigtet investering.

Vi håber, at denne artikel vil hjælpe dig med at komme tættere på at finde den stol, der bedst opfylder dine krav. Kom gerne ind og prøv. Du tager det første skridt mod en mere behagelig arbejdsdag og øget trivsel på arbejdspladsen.

Ergonomiske siddestillinger og valg af den rigtige kontorstol til dig og dine medarbejdere er blot en del af en holistisk tilgang til ergonomi. Læs mere om Kinnarps' syn på ergonomi ud fra et holistisk perspektiv, og hvordan det kan gavne din virksomhed.

Udforsk holistisk ergonomi

Kilder

  • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
  • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
  • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.

Relaterede produkter

Plus

Plus

Kinnarps

324 Farver & Materialer | 12 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

264 Farver & Materialer | 4 Varianter

Esencia

Esencia

Drabert

276 Farver & Materialer | 3 Varianter

5000

5000

Kinnarps

228 Farver & Materialer | 6 Varianter

Claro

Claro

Drabert

75 Farver & Materialer | 6 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

264 Farver & Materialer | 4 Varianter