Se, hvordan hæve-/sænkebordet kan forandre din arbejdsdag
Blandt administrative medarbejdere viser forskning i EU-lande tydeligt, at vi er et stadig mere "siddende" samfund. Blandt lederne brugte 17 % af de adspurgte mere end 8 timer og 30 minutter på at sidde stille. Dette tal stiger til 19 % på tværs af andre administrative medarbejdere. Bekymrende nok er tallene blandt yngre mennesker endnu højere, og 51 % af dem i alderen 15-24 år vil højst sandsynligt sidde i mere end 5 timer og 30 minutter om dagen sammenlignet med 38-41 % i de ældre aldersgrupper. De sundhedsmæssige konsekvenser af disse statistikker er desværre allerede veletablerede. Stigende fedme, hjertesygdomme og type 2-diabetes kan alle sammen kædes sammen med det stillesiddende liv, vi i stigende grad lever.
Udvikling af en løsning starter med at forstå problemet. Lad os se på årsagerne til, at det kan være usundt for os at sidde stille for længe.
Hvad sker der når vi sidder ned for længe af gangen?
Mennesker er udviklet til at bevæge sig, ikke til at sidde stille. Bruskskiverne i vores ryghvirvler, vores muskler og blodkredsløbet kræver alt sammen bevægelse, for at vi kan trives og forblive sunde. Tag f.eks. vores rygsøjle. Den forbinder vores hoved- og bækkenområde og støtter en rank holdning. Den beskytter hjernen mod stød og forhindrer dannelsen af blodpropper. Vigtigst af alt er den formet, så den er bevægelig og fleksibel. Det vil sige, at den ikke er udviklet til at tilbringe lange perioder i en fast position. Undersøgelser viser, at brug af et hæve-/sænkebord kan bidrage til at modvirke disse problemer. Så spørgsmålet er, hvorfor vi stadig ikke fuldt ud udnytter de fordele, det tilbyder?
"Undersøgelser viser, at stående stilling reducerer smerter og muskuloskeletalt ubehag i lænden betydeligt."
Hvordan kroppen påvirkes af at være stillesiddende
- 1. Hovedpine, koncentrationsbesvær
- 2. Muskelspændinger i nakke og skuldre
- 3. Slid på knogler og led
- 4. Begrænsning af vejrtrækning
- 5. Kardiovaskulære problemer, fordøjelsesbesvær, mavesmerter
- 6. Ømme baller
- 7. Problemer med ben og fødder
- 8. Kredsløbssygdomme
En investering i trivsel
I Skandinavien har hæve-/sænkebordet været en velkendt del af kontorlandskabet i flere årtier. Kinnarps var en af de første i vores branche, der anerkendte de sundhedsmæssige fordele ved at kombinere det at stå og sidde stille. Efter årtier er hæve-/sænkebordet stadig noget af et særsyn i andre europæiske lande. Men kontorchefer, HR-afdelinger og andre, der er ansvarlige for medarbejdervelfærd, er ved at opdage værdien af at investere i hæve-/sænkeborde, fordi de sundhedsmæssige fordele påviseligt er tydelige – og ofte kommer denne indsigt efter erkendelsen af, at stående eller siddende arbejde faktisk kan forvandles til noget positivt og fysisk gavnligt.
Gør passiv til aktiv
Stå stille eller vær aktiv – og arbejd effektivt på samme tid. Denne udfordring, og hvordan vi håndterer den, har længe været en vigtig del af produktudviklingen hos Kinnarps. Nøglen til denne idé er at sikre, at vores møbler og andre løsninger tilbyder 'indbyggede' bevægelser. Med det mener vi, at de er designet på en sådan måde, at fysisk bevægelse fremmes af funktionalitet. Det er vores kontorstole et godt eksempel på. Og med hæve-/sænkebordet beviser denne funktionalitet ganske enkelt, men effektivt, at du kan bevæge dig og nyde godt af de sundhedsmæssige fordele – uden at gå nogen steder hen.
"Vi designer vores indretningsløsninger og møbler for at fremme bevægelse. Det opnår vi ved at designe dem med funktioner og egenskaber, der giver mulighed for og opmuntrer til fysisk aktivitet."
Kunsten at bevæge sig uden at gå nogen steder
Der er nogle meget indlysende måder at opmuntre til bevægelse rundt på kontoret – placer printerrummet eller kaffemaskinen med afstand til arbejdsstationerne. Men det er ikke altid logistisk muligt, og det adresserer ikke kerneproblemet – hvad kan vi gøre for at sikre, at vi ikke forbliver i den samme stilling for længe, uden at skulle holde regelmæssige pauser og afbryde vores koncentration og effektivitet? Her kommer hæve-/sænkebordet til sin ret.
De sundhedsmæssige fordele ved hæve-/sænkebordet er, at det er et fantastisk effektivt værktøj til at fremme og lette den fysiske bevægelse. At dele arbejdsdagen op med perioder med siddende og stående arbejde giver dokumenterede sundhedsmæssige fordele. Prøv f.eks. at justere bordets højde i stående stilling, så din armposition ændrer sig en smule. Det sikrer, at din nakke, rygrad og skuldre ikke forbliver statiske i én stilling for længe, hvilket hjælper med at forbedre blodgennemstrømningen og forhindre muskelstivhed, træthed og endda hovedpine. Du kan også supplere disse bevægelser i bordets højde med ændringer i, hvordan du placerer musen og tastaturet eller skærmens vinkel eller position. Hver af disse små justeringer af kropsholdningen fremmer den type fysisk bevægelse, som forskningen tyder på, at vi ikke gør nok af.
Vores bedste tips til brugere af hæve-/sænkeborde
1.
Udstyr hæve-/sænkeborde med et digitalt display, der viser højden fra gulvet. Det gør det nemt for bordets bruger eller brugere at identificere og indstille den perfekte individuelle højde.
2.
Udstyr det justerbare bord med en programmerbar håndbetjening med forudindstillede højder. Dette muliggør let og hurtig bevægelse til den ønskede højde. Derudover er det muligt at forudindstille én maksimal højde (til stående stilling) og én minimumshøjde (til siddende stilling), selv med standardhåndbetjeningen. På den måde kan brugeren hurtigt gå fra siddende til stående uden at skulle finjustere.
3.
Udvikl nogle sunde vaner på arbejdspladsen med hensyn til, hvordan du varierer mellem at stå og sidde. For eksempel, lige før frokosttid, hvorfor så ikke hæve skrivebordet til stående position, så det føles naturligt at stå op, når du kommer tilbage efter pausen? At stå op for at foretage eller besvare telefonopkald er en anden god måde at opmuntre til variation på. Vi anbefaler dog, at du ikke står op i mere end 20 minutter ad gangen, selvom du ideelt set bør stile efter at gøre det oftere.
4.
Udnyt de digitale løsninger. Der findes mange apps, der hjælper dig med at etablere og vedligeholde sundere vaner på arbejdspladsen ved hjælp af enkle påmindelser, f.eks. påmindelser om at skifte stilling eller endda gå en kort tur.
5.
Hvis du har mulighed for det, kan du gå i et behageligt tempo på et løbebånd, mens du arbejder ved dit skrivebord. Du kan endda udfordre dine kolleger til at se, hvem der går længst over en dag eller en uge.
Sunde mennesker er oftest gladere mennesker
Identificering og etablering af sunde vaner på arbejdspladsen kan have en dyb indvirkning på vores trivsel. Hæve-/sænkebordet skal ses som en katalysator for disse gode vaner. Uanset om du sidder eller står, vil bevægelse og god kropsholdningen, selv meget diskret, aktivere vores krop og gøre en stor indsats for at modvirke de sundhedsrisici, vi står over for ved at sidde stille for længe hver dag. Disse sundhedsmæssige fordele er i sig selv fantastiske – men faktum er, at sundhedsmæssige fordele også genererer økonomiske fordele. Det kan kun være positivt for ethvert individ, virksomhed eller organisation, der deler det, vi hos Kinnarps tror på – at bæredygtige mennesker er lige så værdifulde som bæredygtige produkter.
Tilføjelse af bevægelse og variation i arbejdspositioner er blot en del af en holistisk tilgang til ergonomi. Læs mere om Kinnarps' syn på ergonomi ud fra et holistisk perspektiv, og hvordan det kan gavne din virksomhed.
Udforsk holistisk ergonomi
Kilder
- European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
- López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
- Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.