Fremtidens intelligente materialer

Mennesket har fremstillet forskellige tekstiler i mere end 9.000 år. De har holdt familien varm, møbleret hjemmet og beskyttet møbler og mennesker. I fremtiden, vil tekstiler dog kunne gøre endnu mere for os. Intelligente tekstiler vil revolutionere vores liv.

spændende muligheder


”Intelligente tekstiler er virkelig spændende. De tilbyder også større muligheder for at integrere funktioner og udvide vores design muligheder. Udviklingen af ​​disse tekstiler vil føre os til at skabe produkter, der har større komfort og tillade os at kommunikere med disse produkter på helt nye måder. Fremtidens tekstiler vil forbedre vores hverdag og åbne op for nye muligheder til industrien, sundhedssektoren og miljøet. Vi mener, at tekstilindustrien bevæger sig fra at være stof leverandører til at blive en positiv kraft i den sociale udvikling, ”siger Anna Berglund, projektkoordinator hos Smart Textiles i Borås.

Et segment af særlig interesse for Kinnarps er, hvordan farver og tekstiler kan bruges sammen i fremtiden.

”Nogle pigmenter ændres under forskellige forhold som reaktion på varme, fugt og lys. Afhængigt af hvad materialet udsættes for, kan designet ændres og folk kan så reagere på dets nye udseende og funktion. Det er, hvordan tingene kan arbejde i fremtiden, ”siger Anna Berglund.   

 

fremtiden er her

"Vi mener, at tekstilindustrien bevæger sig fra at være stof leverandører til at blive en positiv kraft i den sociale udvikling."

Hvad med en jakke, der skifter farve ud fra dit humør, eller en rygsæk, der varierer mellem tretten forskellige farver afhængigt af vind og vejr! Smarte tekstiler bevæger sig nu ind i vores hjem og på vores arbejdspladser ...

Produkter, der allerede har haft stor succes på Selfridges i London er udviklet af designeren Lauren Bowker, der tidligere havde arbejdet med både Formel 1 teams og parisiske modehuse.

Med Air kollektionen - der omfatter alt fra tegnebøger til jakker, der repræsenterer de nyeste mode trends – ændrer Lauren Bowker helt vores forestillinger om, hvad der kan gøres med stoffer. Alle disse produkter er dybest set sorte, men de antager nye glitrende farver, når de udsættes for ydre påvirkninger. Disse kan være en ændring i vejret, i lufttryk eller en pludselig regnbyge.

”Eller afhængigt af hvem bærer stoffet. Da vi alle har forskellig blodcirkulation og kropstemperaturer, reagerer stoffet på dette, ved at måle den varme som vi afgiver. Af samme grund, kan et tørklæde for eksempel, ændre farve og udseende, fordi en del af stoffet er tæt ind til kroppen, mens andre dele hænge frit, ”siger Lauren Bowker.

Hemmeligheden bag dette fænomen er tynd blæk pigment, der males over produkterne, udviklet af Lauren Bowker. Når pigmentet reagerer med carbonmonoxid, skabes forskellige farver. Naturligvis er det et helt andet spørgsmål, hvordan det kan matche ens tøj ...

Kinnarps besøgte for nylig Smart Textiles i Borås, med henblik på at afprøve farvemetoder med varmefølsomme farver - på ingen måde en nem procedure.

Interaktive møbler

Forestil dig at din kontorstol taler til dig og fortæller dig, at du har siddet alt for længe, ​​og det er pår tide at komme op og stå. Øget samspil mellem materialet og dets bruger, er en nøglefaktor i udviklingen af ​​intelligente tekstiler. Kinnarps kører i øjeblikket et virkelig fascinerende projekt, omkring netop dette scenarie.

”Vi følger omhyggeligt udvikling og forskning i intelligente tekstiler, således at Kinnarps vil være i stand til at bruge disse teknikker til at skabe nye, attraktive og ergonomiske indretningsløsninger. Vi kører i øjeblikket et uhyre spændende projekt sammen med Smart Textiles i Borås. Vi er stadig på prototype-stadiet, men det handler om, hvordan vi kan ændre udseendet af et stof som reaktion på kroppens varme, for eksempel”

Christina Wiklund, Colour and Materials manager, Kinnarps AB

Kinnarps besøgte for nyligt Smart Textiles i Borås, med henblik på at afprøve metoder til at farve med varmefølsomme farver - på ingen måde en nem procedure.

”The farveteknikken kan gøres manuelt eller ved roterende farvning ved hjælp af en skabelon. Det varmefølsomme pigment skal efterfølgende hærdes i en ovn. Især hærdningsprocessen skal forbedres, før vi kan teste næste skridt.”

På trods af flere forhindringer hen af vejen, er Christina Wiklund overbevist om en fremtid for intelligente tekstiler, inden for møbelindustrien. ”Ja, et stof, der skifter farve ville tillade nye og spændende indretningsløsninger, fra et design perspektiv, men mest på grund af sin funktion og anvendelighed. Dog vil fremtiden vise, hvornår dette kan blive en realitet.”