Med kroppen som det vigtigste redskab

Ergonomi er på sit bedste, når vi kan tilpasse vores arbejdsmiljø, så det giver optimale resultater, både for os og for de opgaver vi skal udføre. For at kunne gøre dette, er vi nødt til at forstå noget om vores uforlignelige krop. Lena Lehmann, ergonom og kvalificeret fysioterapeut, fortæller os hvad.

Den anatomiske konfiguration af rygraden har en S-lignende form, som vi skal forsøge at bevare så meget som muligt, når vi sidder. For eksempel kan vi gøre dette ved hjælp af ergonomisk formede stole og ved at variere vores arbejdsstilling mellem siddende og stående.

bevægelse

Mennesker er i enhver henseende skabt til bevægelse, og vores funktioner - fra nervesystem til fordøjelse - afhænger af at vi bevæger. Vi er derfor nødt til at skabe ergonomiske miljøer med fleksible og justerbare løsninger og møbler, som giver mulighed for fysisk aktivitet i arbejdstiden.

rekreation

Rekreation er lige så vigtigt som aktivitet. Det er ikke nok at tage et par uger fri om året - vi har brug for regelmæssig aktiv hvile fra spændinger. Et godt arbejdsmiljø skaber de nødvendige betingelser for rekreation i arbejdstiden.

ryggen

Den anatomiske form af rygraden har en s-lignende form, som vi skal forsøge at bevare så meget som muligt, når vi sidder. Vi kan gøre dette, for eksempel ved hjælp af ergonomisk formede stole, og ved at variere vores arbejdsstilling mellem siddende og stående.

Nakke og skuldre

God ergonomi for nakke og skuldre, betyder at skabe miljøer, hvor vi kan arbejde med afslappet nakke og skuldre, tage regelmæssige pauser og variere vores arbejdsstilling for at stimulere strømmen af blodtilførsel, samt at tilbyde et godt indeklime med tilstrækkelig belysning. Udformningen af møbler og mulighed for individuel tilpasning, gør en gavnlig fordelen af vægten mulig.

hænder og arme

Kontorarbejde er generelt ikke tungt arbejde, men det indebærer hyppig gentagelse af de samme små bevægelser i hænder og underarme, i løbet af arbejdsdagen. Denne form for belastning kan forebygges ved hjælp af gode arbejdsredskaber og ved at ændre vores arbejdsstilling fra tid til anden.

Læs Body Talk gratis


REGISTRER DIG OG LÆS ELLER DOWNLOAD BODY TALK - VORES MAGASIN OM ERGONOMI.

 

Jeg godkender at Kinnarps lagrer og behandler mine personlige data, som bekrevet i deres persondatapolitik.