Efter at antallet af medarbejdere var øget betydeligt inden for kort tid, stod AstraZenecas nordiske markedsselskab i Stockholm over for en nødvendig flytning. Men ikke til et sted langt væk, men faktisk bare over på den anden side af gaden til bygningen Forskaren. I august 2024 flyttede de ind i bygningen, som har en vision om at være et sted, hvor verdens førende aktører inden for den akademiske verden, sundhedspleje og erhverv kan mødes og udveksle viden. AstraZenecas vision for det nye kontor var at skabe en attraktiv arbejdsplads, hvor innovation og partnerskab er i centrum. Et sted, der bidrager til at udvikle virksomheden og hjælper dem med at forblive en attraktiv partner inden for biovidenskab.
Visionen om en attraktiv arbejdsplads med innovation og partnerskab i centrum er i høj grad blevet til virkelighed. Det nye kontor er meget værdsat af de godt 200 medarbejdere samt af kunder og samarbejdspartnere, som gerne kommer på besøg.
Efter flytningen vælger de fleste medarbejdere at tilbringe en større del af deres arbejdstid på kontoret end tidligere. Succesen er resultatet af et klart målbillede, et solidt forarbejde og det tætte samarbejde mellem AstraZeneca og Kinnarps.
Forskaren blev indviet den 6. maj 2024 af Kong Carl Gustaf XVI af Sverige og Kong Frederik X af Danmark. Visionen for bygningen er at være "Hagastadens dagligstue" - et neutralt sted, hvor verdens førende aktører inden for den akademiske verden, sundhed og erhverv mødes og udveksler viden. For at kunne realisere denne vision er der derfor kun virksomheder i bygningen, som er relevante for hinanden. Forskaren, der er tegnet af 3XN Arkitekter på vegne af Vectura Fastigheter, har en tydelig bæredygtighedsprofil og skal certificeres med bæredygtighedscertificeringerne LEED og WELL.
En vigtig ledestjerne for de nye miljøer var bæredygtighed, hvilket blandt andet betød, at indretningen fra det tidligere kontor skulle genbruges. Med hjælp fra Kinnarps kunne dette indpasses og planlægges ind i den nye indretningsløsning på en effektiv måde, så i princippet blev alt genbrugt.
Andreas Holmgren, Director of IT & Site Management hos AstraZeneca, fortæller, at organisationen har ambitiøse bæredygtighedsmål, som stiller krav til, at også deres leverandører skal arbejde langsigtet med bæredygtighed. Han forklarer, at det var en af årsagerne til, at de valgte at samarbejde med Kinnarps, både i projektet med Forskaren og i flere tidligere projekter. "Vi ledte efter en leverandør, som vi kunne arbejde med i lang tid fremover, hvilket indebar, at vores langsigtede bæredygtighedsmål skulle stemme overens. Og det var tilfældet med Kinnarps," siger han.
Som grundlag for indretningsløsningen blev der gennemført en medarbejderundersøgelse, som var udarbejdet i fællesskab af AstraZeneca og Kinnarps. Indsigten herfra gjorde det muligt at designe et kontor tilpasset organisationens måde at arbejde på. En indretningsløsning, som understøtter alt fra individuelt fokuseret arbejde til kreativt samarbejde.
For at fremme innovation og samarbejde er det fysiske møde vigtigt. Derfor var der brug for et bredt udvalg af mødesteder, der understøtter alt fra kreative og uformelle møder til større konferencer og præsentationer.
"Vi ledte efter en leverandør, som vi kunne arbejde med i lang tid fremover, hvilket indebar, at vores langsigtede bæredygtighedsmål skulle stemme overens. Og det var tilfældet med Kinnarps."
I medarbejderundersøgelsen viste det sig, at mange også ønskede at arbejde i andre miljøer end den traditionelle skrivebordsplads. Eksempelvis ville mange have mulighed for at sidde og arbejde i en sofa eller en lænestol i et mere uformelt og afslappet miljø.
Loungen bruges som opholdsrum af medarbejderne. Et sted, hvor de kan være sammen, tage en kop kaffe, arbejde et stykke tid eller have en samtale mellem møder.
En meget tydelig indsigt, der blev opnået i forbindelse med forarbejdet, var behovet for miljøer, som understøtter individuelt fokuseret arbejde. Derfor blev de mange åbne skrivebordspladser suppleret med 19 reserverbare skrivebordspladser i rum – noget, som ofte roses af medarbejderne. At vide, at der altid er ledige rum, f.eks. når man skal holde et videomøde, har skabt et nyt niveau af tryghed.
Ved skrivebordspladserne gør Vibe-skærmen det nemmere at arbejde fokuseret ved at afskærme distraherende bevægelser i øjenkrogene. En statisk siddestilling modvirkes med kontorstolen Plus og Serie P hæve-/sænkebordet, som sammen opmuntrer til en varieret arbejdsposition.
På skrivebordspladserne i rummene skaber gardiner og lydabsorbenten Vibe på væggene en hyggelig fornemmelse og et godt lydmiljø.
Eftersom uforudsete ting nemt forsinker store projekter som dette, fortæller Andreas, at mange medarbejdere blev positivt overrasket, da alt var klar til indflytning præcis på den fastsatte dato. Alt stod klar, da det skulle, så lige efter ferieperioden kunne 80 medarbejdere uden problemer påbegynde deres arbejde i det nye kontor. Han ser tilbage på et vellykket projekt og konstaterer, at det lønnede sig at være omhyggelig hele vejen fra vision til udførelse.