Case: Carpe Diem Demenslandsby

FAKTA OM CASEN

Kunde:
Bærum Kommune

Størrelse på indrettede lokaler:
18.000 m2 nybyggeri

Antal beboere:  
158 pladser fordelt på i alt 17 bofællesskaber

Færdigt:
2020

En levende landsby

Bærum Kommune havde et ønske om at bygge anderledes plejeboliger til demenspatienter. Et sted, hvor der skulle være plads til at lære at håndtere sygdommen, og med fokus på sundhed – uden at gå på kompromis med beboernes tryghed. For netop oplevelsen af at kunne håndtere og mestre sygdommen er vigtig for at opnå tryghed. Resultatet blev Carpe Diem Demenslandsby, Norges første af sin slags.

Landsbyen stod færdig i efteråret 2020, og der var oprindeligt planlagt indflytning fra september samme år. På grund af coronapandemien kunne alle desværre ikke flytte ind samtidigt, men de nye beboere er lidt efter lidt i gang med at indtage lokalerne.

Demenslandsbyen er bygget med inspiration fra Holland og har plads til 158 beboere, som er fordelt på 17 bofællesskaber, og der findes også dags- og langtidspladser.

Unikke bofællesskaber

Bærum Kommune lagde i sin ordre stor vægt på, at de forskellige bofællesskaber skulle indrettes med unikke stemninger og detaljer, som beboerne kender fra tidligere. Målsætningen om at skabe en hjemlig følelse har gjort arbejdet med interiør og møblering mere omfattende og kompleks end i forbindelse med mere traditionelle plejeboligprojekter.

Det lille lokalsamfund skal netop være et trygt og overskueligt område, hvor beboerne både oplever at indgå i et socialt fællesskab og samtidig er mest muligt selvhjulpne.

Carpe Diem Demenslandsby indeholder derfor en række funktioner og faciliteter, som man normalvis ikke ser i denne type institutioner. Der er eksempelvis forsamlingshus, frisør, pub, café og plads til hobbyvirksomhed. Landsbyen har også et fantastisk udeområde, hvor man bl.a. finder et torv, en have med områder til både aktivitet og hvil samt smukke køkken- og blomsterhaver.

På sigt ønsker Bærum Kommune at inddrage nærmiljøet, således at landsbyen i endnu højere grad indgår i et fællesskab med det omkringliggende samfund.

2columns-image1.jpg

2columns-image2.jpg

Dynamisk samarbejde med Kinnarps

Kinnarps' fokus på bæredygtighed og miljø blev fremhævet som vigtige faktorer, da kommunen skulle vælge indretningsleverandør. CADI Interiørarkitekter har arbejdet tæt sammen med Kinnarps på dette projekt og fremhæver især opfølgningen undervejs som en positiv oplevelse.

Vi oplevede, at Kinnarps havde rigtig godt styr på deres leverance på byggepladsen, på trods af at det var et komplekst byggeri.

Kinnarps' rådgiver satte sig grundigt ind i planerne og sørgede for, at de rigtige møbler blev leveret de rigtige steder. Alle leveringsfrister blev overholdt, og de ansvarlige beskriver det som en velorganiseret og god proces. For Kinnarps var det vigtigt at sætte sig grundigt ind i projektets formål.

Kinnarps engagerede sig rigtig meget i projektets vision og ønskede at bidrage til, at den blev opfyldt på alle punkter. Rådgiveren var løsningsorienteret for at sikre den bedst mulige leverance, tilpasningsdygtig ved ændringer med kort varsel og klar med gode løsninger til uforudsete problemstillinger. Kinnarps' rådgiver informerede løbende om udviklingen, leverede til de aftalte frister og sørgede for en generelt pålidelig leverance.

CADI Interiørarkitekter AS

2columns-caption-1.jpg

Carpe Diem rummer flere klubber og aktivitetslokaler.

2columns-caption-2.jpg

Kurbits og sofabordet Nivå, kunst på væggene og farverige tekstiler er med til at skabe følelsen af hjemlig hygge. Stuerne er indrettet med de samme elementer, som man finder i et traditionelt hjem.

Årets sundhedsbyggeri 2020

I Carpe Diem Demenslandsby er der som sagt fokus på sundhed, og der lægges vægt på, at beboerne skal have et liv, som minder mest muligt om det liv, de har levet hidtil. Her spiller indretningen naturligvis en vigtig rolle.

Da projektet i efteråret 2020 blev kåret til Årets sundhedsbyggeri i Norge af certificeringsvirksomheden Nohrcon, var det netop det hjemlige aspekt, der blev fremhævet som udslagsgivende. I juryens begrundelse lyder det, at projektet lever op til sin vision "Som et hjem", og man roser også projektets materialevalg samt de gode ude- og fællesområder.

Carpe Diem Demenslandsby lever langt fra op til den stereotype opfattelse af en institution, men opfylder stadig alle de krav til universel udformning og behandling, der gør sig gældende for et sundhedsbyggeri.

Alle bofællesskaberne har deres eget unikke udtryk. I et af køkkenerne er der valgt bløde former med Curt-stole og -borde med afrundede kanter. Et andet køkken er præget af strammere linjer og mørkere farver.

columns-caption1.jpg

Mindre møbler som Julia 765 NC Care, bøger og klassisk udsmykning på væggene bidrager til det hjemlige udtryk.

columns-caption2.jpg

Der er lagt op til, at pårørende og frivillige skal kunne deltage i landsbylivet.

columns-caption3.jpg

Indretningen af de fælles spiseområder har fokus på helheden, hvilket gør rummet både hyggeligt og fleksibelt. Nemt at bruge for beboere, gæster og personale.

Var det en spændende case? Kunne du godt tænke dig at vide, hvad der kunne gøres i dine bygninger?

Kontakt os

Relaterede produkter

Jackie

Jackie

Choice

Choice

Kurbits

Kurbits

Rib

Rib

Ruter

Ruter

Sture

Sture

Jackie

Jackie

Curt

Curt

Björn

Björn

Ellinor

Ellinor

Nivå coffee table

Nivå coffee table

Julia

Julia

Yesyes

Yesyes

Karin

Karin