Case: Järfälla gymnasium

FAKTA OM CASEN

Kunde:
Järfälla gymnasium

Sted:
Järfälla, Sverige

Arkitekt:
Atrium Ljungberg

Areal:
3.250 m²

Antal etager:
1 etage

Antal medarbejdere på skolen:
Cirka 45 lærere og øvrigt personale

Antal elever:
Arbejdsplads for op til 500 elever

Færdig:
Skolestart januar 2022

Plads til læring med fokus på tilgængelighed

Et anderledes, inkluderende og inspirerende læringsmiljø til gymnasieelever på Järfälla Gymnasium. Da Järfälla Gymnasiums universitetsforberedende program flyttede til nye lokaler i BAS-huset i Barkarbystaden, fik Kinnarps til opgave at skabe en indretning, der fremmer læring og imødekommer unge voksnes behov for såvel kreativt samvær som ro og adskillelse. Skolen arbejder med Tilgængelig Læring i henhold til de svenske Specialpædagogiske skolemyndigheders kriterier, hvilket gjorde, at Kinnarps yderligere blev udfordret til at tænke ud af boksen for at omsætte skoleledelsens og elevernes idéer og behov til virkelighed.

Dialog og samråd gav enighed, inklusion og trivsel

For at finde en helhedsløsning, som alle kunne samles om, blev der holdt en tæt dialog mellem Kinnarps og Järfälla Gymnasium, hvor både elever, rektor og personale blev inddraget i beslutningsprocessen. Eksempelvis præsenterede Kinnarps flere forslag til siddemiljøer, end der var inkluderet i bestillingen, med det formål, at eleverne skulle teste dem og stemme på fire favoritter. Resultatet er et studie- og arbejdsmiljø, som er stærkt forankret hos eleverne, og hvor alle føler sig involveret.

Tilgængelig læring for unge voksne

Opgaven til Kinnarps var tydelig. Järfälla Gymnasiums nye lokaler skal afspejle, at gymnasiet er en tærskel til voksenlivet og forberedende til universitet eller arbejdsmarkedet. Indretningen er nøje udvalgt og sammensat for at skabe plads til udvikling og læring, med plads til såvel samarbejde i grupper som mulighed for adskillelse og fokus.

Reserverbare grupperum til samarbejde og studierum til fokus

Med inspiration fra moderne arbejdspladser blev der skabt en åben og fleksibel indretning, som minder mere om elevernes fremtidige arbejdspladser end en traditionel skoleindretning. Lokalerne har ud over det åbne område Studietorvet både reserverbare grupperum og studierum, hvor man kan studere i fred og ro, alene eller i grupper.

Godt lydmiljø med velplanlagte løsninger og smarte materialevalg

Lokalerne i BAS-huset bugner af lys, både fra gulv-til-loft-vinduerne på hele etagen og fra midten af huset, hvor der er åbent op til tiende etages glasloft. En gymnasieskole med flere hundrede elever og lærere genererer desuden meget lyd, så for at skabe et godt lydmiljø har Kinnarps omhyggeligt arbejdet med polstrede møbler, tekstiler og lydabsorberende skærme.

Alle klasseværelser er indrettet for at fremme fleksibilitet og dynamik. Her tilskynder stolen Xpect til bevægelse og giver alle elever en god ergonomi. Bordet Origo med hjul gør det nemt at ændre rummet afhængigt af læringssituationen, hvilket var et stort ønske fra lærerne.

Opgaver med fokus på bæredygtige løsninger

Fokus på bæredygtighed og miljøhensyn i alle led er noget, der præger alle Järfälla kommunes aktiviteter, og man er de første i Sverige til at certificere en hel bydel, nemlig Barkarbystaden, hvor Järfälla Gymnasiums nye lokaler ligger. Alle møbler fra Kinnarps’ eget varemærke fremstilles i Sverige af nøje udvalgte, bæredygtige materialer. Alle leverancer pakkes sammen og transporteres uden unødig engangsemballage.

Bæredygtighedsaspektet var et afgørende kriterium i aftalen og gennemsyrede hele opgaven. Kinnarps kunne både opfylde og overgå vores krav til bæredygtighed, både på miljø- og kvalitetsområdet. Kinnarps' møbler og indretning har en uovertruffen høj kvalitet, er slidstærke og funktionelle og holder år efter år, så vi kan fokusere på aktiviteterne.

Mariella Augustsson, rektor

Et udtalt ønske var, at belysningen i lokalerne skulle bidrage til rummenes æstetik, ikke kun forsyne dem med lys. Her ses et fint eksempel på, hvordan et armatur med bred skærm indrammer og komplementerer indretningen. Fields-sofaer med høj ryg skaber et hyggeligt rum-i-rummet, og foran indbydes elever til at sidde ned ved Asto-bordet og tilhørende stol Leia med polstret sæde for ekstra komfort.

Med dette projekt har Kinnarps imødekommet Järfälla gymnasiums krav til mange forskellige aspekter af bæredygtighed, socialt såvel som miljømæssigt og kvalitetsmæssigt. Gennem tæt dialog med skolens ledelse, lærere og elever i hele processen er man landet på en løsning, hvor alle føler sig inkluderet, og hvor det nye skolemiljø skaber de bedste forudsætninger for tilgængelig læring i mange år fremover.

Vi er meget tilfredse med Kinnarps’ levering, og det har virkelig været et dejligt samarbejde. Et projekt som dette er en stor investering for en skole, den skal holde i både funktion, farve og form i mange år fremover. Som rektor er det et once in a lifetime-projekt, og derfor er det betryggende og belønnende at vide, at slutresultatet blev endnu bedre end forventet. Kinnarps omsatte vores vision til virkelighed.

Mariella Augustsson, rektor

Sammenfatning

  • • En indretningsløsning, som understøtter forskellige aktiviteter med devisen "Det skal være let at studere godt"

    • Et studiemiljø, der bygger på de svenske Specialpædagogiske skolemyndigheders kriterier for Tilgængelig læring

    • Fokus på bæredygtighed i miljømæssige, kvalitetsrelaterede og sociale aspekter

    • Inkluderende proces med fokus på dialog skabte engagement og giver trivsel