Case: Nymansgården korttidspladser

FAKTA OM CASEN

Kunde:
Nymansgården korttidspladser, Halmstad kommune

Sted:
Halmstad, Sverige

Areal:
8.400 kvm

Antal lejligheder:
80

Antal etager:
3

Antal medarbejdere:
180

Arkitekt:
Under forstudiefasen Fredblads arkitekter i Halmstad. Under projektering og byggeri A-Konsult Arkitekter & Ingeniører.

Færdiggjort:
September 2023

Hyggelige og bæredygtige korttidspladser

Hvordan skaber man balance mellem de gældende krav og visionen om et inkluderende og hyggeligt plejemiljø? Det var udfordringen, da Halmstad kommune og Kinnarps skulle indrette de nye korttidspladser Nymansgården. "Involvér personalet, tænk langsigtet og lyt til eksperterne inden for både pleje og indretning", fortæller Niklas Ohlin, lokalplanlægger i kommunens hjemmeplejeforvaltning. 

Nymansgården i Halmstad har 80 pladser til korttidspleje, aflastning, en lindrende afdeling samt et rehabiliteringscenter. Niklas Ohlin beskriver Nymansgården som en kombination af et hospital og aflastningsboliger, hvilket stiller særlige og vanskelige krav til miljøet.

"Miljøet skal leve op til høje krav til medicinsk kvalitet, hygiejne og ergonomi til både patienter og personale, samtidig med at vores vision er at tilbyde et så hjemligt og varmt miljø som muligt. Det er en svær balancegang, hvor forskellige perspektiver og behov skal afvejes i forhold til hinanden," fortæller han.

I entréen mødes man af lænestolen Thyra, som sammen med planter og tekstiler i jordfarver giver en varm velkomst. Lænestolens løse dele kan opdateres og udskiftes efter behov helt uden værktøj, og mellemrummet mellem sæde og ryg gør det let at tørre stolen af og holde den ren.

Image 3 column_nymansgarden.jpg

Sofaen Be a part of inviterer til at slå sig ned og holde en lille pause. Pladsen mellem hynderne giver plads til f.eks. en kørestol – hvilket gør sofaen til et perfekt valg til et inkluderende og indbydende pleje- og omsorgsmiljø.

Image 3 column_nymansgarden2.jpg

På værelserne indbyder funktionslænestolen John og lænestolen Humlan til samtaler og nærvær, f.eks. mellem beboer og pårørende eller personale. Et harmonisk sted med en hyggelig stemning.

Nøglen til at det er lykkedes med den svære opgave var, at man tidligt i projektet samlede forskellige kompetencer – fagpersoner, plejepersonale og indretningseksperter. Alt sammen med fokus på plejekvalitet, personalets arbejdsmiljø og de specifikke behov, som de forskellige plejefunktioner kræver.

"Komplekse projekter tager tid, og man skal have alle de forskellige synspunkter med fra starten. Dialogen med eksperterne, der skal indrette miljøet, er vigtig. De er professionelle og har styr på, hvordan visionen kan realiseres med både brugervenlige produkter og indretningsløsninger, der får mennesker til at trives," fortæller han.

Boligens spiseplads er indrettet med stolen Jackie og bordet Nivå, som sammen skaber trygge og hyggelige rammer til måltider. Jackie har hjul foran, hvilket gør det nemt at rykke stolen ind til bordet.

Under processen har personale fra Halmstad kommune haft mulighed for at komme med synspunkter og ønsker samt at teste og evaluere forskellige produkter. Der er også gennemført en række studiebesøg, bl.a. i andre boliger.

"Vi tog udgangspunkt i vores vision, men det er altid vigtigt at se produkterne i virkeligheden, at mærke og opleve dem, for at forstå, hvordan de fungerer, hvorfor nogle løsninger er bedre end andre, og hvad det fysiske miljø kan tilføre virksomheden," fortæller Niklas Ohlin.

Han fortæller, at kommunens indkøb fokuserede på at efterspørge generelle funktioner ud fra de identificerede behov og den formulerede vision, fremfor specifikke løsninger, for at give leverandøren plads til at komme med forslag og idéer.

"Vi vil skabe et miljø, der er langsigtet bæredygtigt på alle måder. For miljøet, for de mennesker, der bor og arbejder på Nymansgården og økonomisk for kommunen. Vi var nødt til at tage højde for at leverandøren skulle forstå vores behov og levere en løsning ud fra det samlede billede. Det ville gå galt, hvis vi valgte møbler og indretning, for den kompetence har vi simpelthen ikke," fortæller han.

I en af gangene skaber Kurbits lænestolen et roligt og harmonisk sted til en pause.

Niklas Ohlin fortæller, at samarbejdet med Kinnarps har været tæt, efter afsluttet udbud. Den skræddersyede helhedsløsning, som Kinnarps’ team i Halmstad har skabt, fungerer problemfrit med både virksomhedsvisionen og arkitekturen. Lyse og samtidig varme, jordnære og naturlige farver og overflader i træ dominerer. Stabile siddemøbler, som er lette at vedligeholder, i boligerne og fællesområderne skaber tryghed. Og belysning, akustik og farver, der er tilpasset til miljøet, bidrager til en god totalergonomi.

"Det har været trygt at samarbejde med en virksomhed, der forstår opgaven, udfordringerne og mulighederne, og derefter kan levere de faktiske løsninger, der er behov for. Vi får mange positive tilbagemedlinger fra både beboere og pårørende, som oplever at de trives her. Derudover tilbyder vi et godt arbejdsmiljø med en kombination af bløde og hårde faktorer, som gør det nemmere at rekruttere personale, så vi fortsat kan levere en høj kvalitet."

Niklas Ohlin, lokalplanlægger hos Halmstad Kommunes hjemmeplejeforvaltning

Column var.1_nymansgarden2.jpg

I personalerummet har beboerens personale et sted, hvor de kan slappe af. Stolen Neo Lite sammen med bordet Uni skaber et rum, hvor personalet kan holde pause og restituere.

Column var.1_nymansgarden.jpg

Stolen Neo Lite med polstret sæde i jordfarver, der skaber harmoni.

Han fremhæver blandt andet Kinnarps’ valg af både holdbare og visuelt tiltalende materialer samt møbler, der er praktiske, aftørringsvenlige og nemme at vedligeholde – samtidig med at de tilfører både visuelle og sociale værdier.

"Vores store restaurant i indgangen, som er åben for beboere og besøgende, er et eksempel på, hvordan indretningen bidrager til social bæredygtighed, samt de rolige og trygge miljøer i hele ejendommen, som skaber indbydende rum til både fællesskab og privatliv. Vi er glade for at vi har gjort det rigtige fra starten og investeret i et miljø med kvaliteter, der vil holde over tid," fortæller Niklas Ohlin.

Kan du lide dette projekt? Vi vil gerne høre mere om dit projekt.

Kontakt os

Relaterede produkter

Scandinavia

Scandinavia

263 Farver & Materialer | 4 Varianter

Kalmia

Kalmia

32 Farver & Materialer | 21 Varianter

Kurbits

Kurbits

Thyra

Thyra

Orkester

Orkester

Be a part of

Be a part of

John

John

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Nivå

Nivå

Neo lite

Neo lite

Uni

Uni

Knop bord

Knop bord