Case: Psykiatriens kvarter

FAKTA OM CASEN

Kunde:
Västfast og Södra Älvsborg Hospital, psykiatrisk afdeling

Arkitekt:
White Arkitekter

Drift i den renoverede bygning:
Psykiatriske ambulatorier og administrative faciliteter

Drift i nybyggeri:
Klinikken omfatter en akutafdeling med 80 sengepladser til voksne psykiatriske patienter, en afdeling med 10 sengepladser til børne- og unge psykiatriske patienter, en rehabiliteringsafdeling samt administrative kontorer

Sted:
Borås, Sverige

Etager:
6

Færdigbygget: 
2022

Bæredygtig cirkularitet og genbrug i fokus

Psykiatriens kvarter er en stor investering i at samle psykiatrisk pleje i én klinik på Södra Älvsborg Hospital i det sydvestlige Sverige. Det er også en betydelig investering i at bruge genanvendte møbler til at skabe et bæredygtigt cirkulært flow. "Indretning er en vigtig del af plejesektoren, og vi er positivt overrasket over, hvor gode genbrugsmøbler kan være, når løsningen er gennemtænkt og godt planlagt," siger projektchef Pernilla Jansson.

Psykiatriens kvarter i Borås består af en ny stjerneformet bygning og en renoveret ældre bygning, der er forbundet med en nybygget hovedindgang. Formålet med projektet har været at samle al psykiatrisk pleje i oplandet på ét sted og skabe mere plads, der er egnet til formålet, for både patienter og personale. "Vi ønsker ikke, at vores klinik skal føles som en lukket institution – vi ønsker, at den skal føles indbydende og understøttende for patientens uafhængighed, frihed og selvtillid, samtidig med at den skal give ro i sindet, så der er sikkert og trygt for alle, som færdes i bygningen," siger Pernilla Jansson. Det særlige ved projektet er, at omkring tre fjerdedele af møblerne i den ældre bygning er blevet genbrugt, og mange af dem er blevet renoveret, opfrisket og tilpasset af Kinnarps.

Vi troede ikke, at det var muligt at bevare meget af den gamle indretning, men efter renoveringen kan man ikke se forskel på de genanvendte og de nyproducerede møbler. Alt føles lige friskt og passer godt sammen.

Pernilla Jansson, projektleder, Psykiatriens kvarter, Södra Älvsborg Hospital

Sofaer og lænestole fra Humlan-serien fik lov til at beholde deres ben i birk, men blev ombetrukket med kunstlæder.

I begyndelsen af projektet blev den eksisterende indretning registreret for at se, hvilke af de gamle møbler, der passede til White Architects’ indretningskoncepter, og som kunne renoveres og opdateres. Kinnarps opdaterede og fornyede 600 af i alt ca. 900 møbler.

"Efterspørgslen efter bæredygtige løsninger og genbrug vokser, og vi har gode systemer, som kan håndtere omfattende og komplekse projekter. Det er en win-win-situation, ikke mindst for miljøet," siger Peter Göransson, Kinnarps Borås. Men bare fordi noget er cirkulært, betyder det ikke automatisk, at det er bæredygtigt. For det første skal der foretages en faglig vurdering for at sikre, at produkter, der ikke er bæredygtige eller egnede, bliver fjernet.

Kravet var, at det nye og genanvendte møbel skulle leve op til de samme høje miljøkrav og gennemtænkte indretningskoncepter, så det holder over tid.

Pernilla Jansson, projektleder, Psykiatriens kvarter, Södra Älvsborg Hospital

Nyt og genbrugt i harmoni med hinanden. I venteværelset får den nyproducerede Noon sofa selskab af de genanvendte stole Vigor og Afternoon samt af borde – alle i ensartede grønne nuancer.

Stolen Jig er polstret i en harmonisk og afdæmpet grøn nuance.

Vil du udvikle og forny dine miljøer? Vi vil meget gerne høre mere om dit projekt.

Kontakt os

Før og efter. Kinnarps’ stoleklassiker Valv fik et helt nyt og moderne look!

En anden vigtig faktor i et cirkulært kredsløb er, at møblet er fremstillet på en bæredygtig måde fra starten ved anvendelse af miljøvenlige kvalitetsmaterialer. Det faktum, at en stor del af de møbler, der blev genbrugt, oprindeligt var blevet fremstillet i Sverige af Kinnarps, forenklede processen og bidrog til at opretholde det cirkulære flow i projektet. På Kinnarps’ fabrik i Skillingaryd i Sverige blev stole og ryglæn forsynet med nye bæredygtighedscertificerede tekstiler/kunstlæder, og stellet blev sprøjte- eller pulverlakeret. Møblerne blev derefter kørt tilbage til Borås på Kinnarps’ karakteristiske måde, pakket ind i genbrugstæpper i stedet for engangsemballage og transporteret i Kinnarps’ egne lastvogne, som kører på fossilfrit brændstof.

"Vi fik først at vide, at der ikke var ret mange møbler at genbruge, men da vi kiggede nærmere på dem, kunne vi konstatere, at der var et stort potentiale. Og det er ofte tilfældet. Det er næsten altid muligt at genbruge mere, end man tror, uden at gå på kompromis med funktion eller udseende. Vores designviden er vigtig for slutresultatet," siger Susanna von Eyben fra White Arkitekter.

I dette tilfælde fik 20 år gamle produkter nyt liv og kan fortsat være relevante og understøtte klinikkens aktiviteter. Jo længere et møbels livscyklus er, desto mindre miljøpåvirkning har det. Derfor er det ekstremt vigtigt for os, at vores møbler kan bruges over en lang periode og dermed opnå lave livscyklusomkostninger.

Peter Göransson, Kinnarps Borås

Pernilla Jansson er også mere end tilfreds og overbevist om, at genbrug vil blive mere og mere almindeligt i Region Västra Götaland og på Södra Älvsborg Hospital.

"Bæredygtighedsargumenter er overbevisende. De miljømæssige og økonomiske aspekter er indlysende, men der er også sociale aspekter. Alle, der arbejder her, kan være stolte af vores effektive brug af ressourcer, og da vi er en skattefinansieret virksomhed, skaber genbrug også legitimitet for os i lokalsamfundet," siger hun.

Selvom vi tidligere har forsøgt at genbruge så meget som muligt, har vi ikke altid haft den tilstrækkelige viden samt de nødvendige ressourcer og procedurer. Vi har nu lært en masse af både White og Kinnarps, og vi har set, at det fungerer fantastisk godt, hvis man arbejder bevidst og metodisk i både design- og implementeringsfasen.

Pernilla Jansson, projektleder, Psykiatriens kvarter, Södra Älvsborg Hospital

Plads til pauser. Lænestolen Invito er ompolstret med en dæmpet blå farve.

Populær kantine. Fornyede stole og sofaer i jordfarver forenes i kantinen.

Lænestolen Vigor blev opdateret med smukke grønne nuancer.

Bæredygtig cirkularitet

Bare fordi noget er cirkulært, betyder det ikke automatisk, at det er bæredygtigt. Bæredygtig og cirkulær indretning handler om at træffe bevidste valg, skabe fleksible løsninger og vælge høj kvalitet. Vi tilbyder alt fra analyser, inventar og indretningsløsninger til rådgivning om ergonomi, farve- og materialevalg samt opdatering af eksisterende møbler.

Se vores cirkulære tjenester

Relaterede produkter

Humlan

Humlan

Jig

Jig

319 Farver & Materialer | 4 Varianter

Invito

Invito

265 Farver & Materialer

Noon Addition

Noon Addition

Afternoon

Afternoon

Monroe

Monroe

315 Farver & Materialer | 8 Varianter