Case: Rosengårdsbiblioteket

FAKTA OM CASEN

Kunde:
Rosengårdsbiblioteket, Malmø by

Sted:
Malmø

Areal:
2.000 kvm

Antal etager:
3

Antal medarbejdere:
17

Arkitekt:
Panorama Arkitekter (bygning), White Arkitekter (indretningskoncept)

Færdiggjort:
Forår 2023

Et bæredygtigt mødested for alle borgere

Det nye Rosengårdsbibliotek i Malmø er et indbydende og trygt mødested for folk i alle aldre. Opgaven var at skabe en ensartet, inkluderende og bæredygtig indretning, der passer til både unge og ældre såvel som børnefamilier og studerende.

Rosengårdsbiblioteket ligger i en ny treetagers bygning midt i bydelens centrum. Det er tilgængeligt og indbydende for alle med en åben stueetage, der gør det nemt at komme ind til både korte og længerevarende besøg. Da drøftelsen om et nyt bibliotek tog fart i slutningen af 2010, var det gamle bibliotek – som lå samme sted som det nye – slidt, trangt og dårligt tilpasset til, hvordan et moderne bibliotek skal fungere. "Rosengård var allerede dengang Malmøs mest besøgte områdebibliotek, og vi var ganske enkelt vokset ud af de gamle lokaler, både hvad angår rum og funktioner for borgerne," siger bibliotekschef Maria Roijer.

Studie- og arbejdspladser i åbne miljøer. Mødebord Vagabond, stol Neo, skrivebord Serie P og skærmvæg Vibe.

Tilpasset nutidens behov

Beslutningen om at bygge et nyt bibliotek er en del af arbejdet med at forny bydelen med en mere tilgængelig arkitektur i lille skala. "Vi spiller en vigtig rolle i lokalsamfundet. Nu, hvor vi er bedre dimensioneret og endnu mere tilpasset nutidens krav til et bibliotek, f.eks. ved at tilbyde digitale informationstjenester og have programaktiviteter for børn og voksne, ser vi også, at lokalerne bruges af flere mennesker, af nye grupper og på nye måder," siger Maria Roijer.

Arealet er vokset fra 1.000 kvadratmeter til det dobbelte. Grundlaget for det indretningskoncept, som Kinnarps har realiseret, ligger blandt andet i et arbejde, der har til formål at skabe et fælles udtryk på alle 14 biblioteker i Malmø by. "Bibliotekerne er malmøboernes ekstra stue, og det er vigtigt, at man kan genkende stedet, når man kommer til et af vores biblioteker," siger Maria Roijer.

Inkluderende indretning

Det omfattende projekt i Rosengård rummer et bredt spektrum af indretning med alt fra skrivebordspladser til studie og arbejde, sociale områder og møbler, der passer til både yngre og ældre.

"Det har været en lang og intensiv proces at finde det rigtige med alle funktionerne. Indretningen skal passe til alle borgere og tage højde for alt lige fra det æstetiske udtryk til kravene til slidstyrke. Vi har haft mange møder, workshops og diskussioner, hvor vi har fremsat vores synspunkter, og Kinnarps har været uvurderlig med sin erfaring og viden om, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer i en virksomhed som vores."

Maria Roijer, bibliotekschef på Rosengårdsbiblioteket

Column var.1_rosengardsbiblioteket2.jpg

Lille mødested i harmoniske omgivelser. Stol Humlan og bord Oberon.

Column var.1_rosengardsbiblioteket.jpg

Adskilt plads til fokuseret arbejde. Stol Neo Lite, skrivebord Serie P og skærmvæg Vibe.

Genbrug i fokus

Malmø by havde et stort krav om bæredygtighed med en ambition om at genbruge så meget som muligt af den eksisterende indretning. Ved projektets start blev inventaret derfor opgjort for at give Kinnarps en idé om, hvor mange produkter der kunne bruges i det nye bibliotek, hvilke renoveringsbehov der var, og hvilke nye møbler der var nødvendige for at realisere indretningskonceptet.

Kravet var, at alle møbler, både gamle og nye, skulle følge de samme høje miljøkrav og gennemtænkte indretningskoncepter for at holde over tid. Kinnarps hjalp med at indsamle, renovere, opdatere og tilpasse eksisterende produkter til den nye bygning, herunder bænken Wilson, sofaen Trix og lænestolen Invito.

Møblerne blev derefter kørt tilbage, beskyttet af genanvendelige tæpper i stedet for engangsemballage, i Kinnarps’ egne lastbiler, der kører på fossilfrit brændstof. "Det har været et puslespil at få de nye og eksisterende møbler til at fremstå ensartet og tilpasset indretningskonceptet, men det er blevet utroligt godt. Mange af vores besøgende tror faktisk, at alle møbler er nye, og de bliver overraskede, når de hører, at meget er genbrugt," siger Maria Roijer.

Genbrug møder nyt. Den genbrugte sofa Trix blev beklædt i en varm rød nuance og udgør sammen med de nyproducerede borde Tinnef og Curling et harmonisk sted til læsning, afskærmet af opbevaringsmodulet Space.

Bæredygtig cirkularitet

Det er dog vigtigt at påpege, at genbrug ikke automatisk betyder bæredygtigt. Først skal Kinnarps foretage en professionel vurdering, så møbler, der ikke passer ind bæredygtigheds- eller indholdsmæssigt, fjernes. Erfaringen er, at det er muligt at genbruge mere, end mange tror, uden at gå på kompromis med funktion eller udseende. Efterspørgslen efter disse tjenester vokser, og Kinnarps har gode systemer, der kan klare både store og små projekter.

En anden vigtig faktor i et virkelig bæredygtigt cirkulært flow er, at møblerne fra starten er fremstillet på en bæredygtig måde med miljøvenlige materialer og høj kvalitet. Maria Roijer mener, at det derfor var oplagt at vælge Kinnarps, som hun siger er kendt i den kommunale verden for at være god til bæredygtighed. "Det handler om alt lige fra deres produktion i Sverige og gennemtænkte leverancer til, at vi ved, at produkterne er slidstærke og kan renoveres også i fremtiden, så de er bæredygtige på lang sigt, også ud fra et økonomisk perspektiv," siger hun.

Kinnarps’ cirkulære tjenester er samlet under et koncept for bæredygtig cirkularitet. Hver ring symboliserer en nøgle til at vælge bæredygtig indretning hele vejen.

Oplev bæredygtig cirkularitet

Mødested med bæredygtig og fleksibel tankegang. Klapbordene Foldex er nemme at klappe sammen og flytte rundt efter behov. Stolen D2 er fremstillet af genanvendt plast og hamp for et bæredygtigt valg.

Fra idé til løsning

De tre etager i det nye bibliotek har forskellige funktioner, og indretningen består af træ, natur og afdæmpede farver med temaer som hav, skov, marker, dis og tusmørke. På bibliotekets første sal er der bl.a. reception, voksenafdeling, drop in-områder, studiepladser, magasinhjørne og scene. Anden sal er indrettet til børn og unge med hyggelige læsepladser, eventyrrum og studiepladser, café og også personalerum med arbejdspladser, mødelokaler og en hyggelig lounge. Og på tredje sal er der fleksible rum til f.eks. co-working og foreningsaktiviteter samt en stor tagterrasse.

"Det er ikke kun borgerne, der er glade for det nye bibliotek. Trivslen hos personalet er også steget, ikke mindst takket være vores nye sociale områder, der fungerer som et naturligt mødested. Alle de offentlige områder er populære, men særligt populær er nok lænestolene ved trappen op til anden sal. Det er et roligt og afsondret sted, hvor man samtidig har lidt udsigt," siger Maria Roijer.

Hun vil også minde om, at genbruget har bidraget til, at skattemidlerne er blevet brugt effektivt, hvilket skaber stolthed hos personalet og legitimitet for virksomheden hos borgerne. "Hvis vi taler om bæredygtighed, så kan man sige, at hele vores virksomhed har til formål at bidrage til social bæredygtighed, samtidig med at vi skal være miljømæssigt og økonomisk bæredygtige. Kinnarps har arbejdet hårdt på at omsætte de ret generelle ønsker og idéer til konkrete møbler, der lever op til de krav og vores vision om at være et inspirerende, inkluderende og trygt hverdagsmiljø."

Image 3 column_rosengardsbiblioteket4.jpg

Lænestolen Kurbits og bordet Oberon skaber et indbydende sted at slå sig ned til samtaler eller ro.

Image 3 column_rosengardsbiblioteket2.jpg

Plads til samarbejde. Bordet Origo med hjul, stolen Neo Lite og stolen D2 skaber et fleksibelt mødested. Opbevaringsmodulet Space indrammer miljøet.

Relaterede produkter

Vibe

Vibe

Vibe Gulvskærm

144 Farver & Materialer | 110 Varianter

Foldex

Foldex

32 Farver & Materialer | 6 Varianter

Trix

Trix

269 Farver & Materialer | 7 Varianter

Oberon

Oberon

38 Farver & Materialer | 5 Varianter

Neo lite

Neo lite

Tinnef

Tinnef

Serie P

Serie P

17 Farver & Materialer | 42 Varianter

D2

D2

Curling

Curling

Vagabond

Vagabond

Origo

Origo

27 Farver & Materialer | 32 Varianter

Space

Space

Space skab med døre

51 Farver & Materialer | 95 Varianter

Space

Space

Space Cabinet with sliding doors

51 Farver & Materialer | 69 Varianter