Fra pauserum til arbejdslounge

Vores kontorer ændrede sig radikalt, selv inden pandemien. Fra traditionelle skriveborde til en blødere, mere varieret og hyggelig indretning. Vores arbejdspladser har udviklet sig til mere end blot et sted, hvor vi arbejder. Og arbejdsloungen er blevet et vigtigt rum på det moderne kontor.

Det starter allerede ved indgangen, det første indtryk og følelsen af kontoret. Alle, der træder ind, skal med det samme få en idé om organisationens vision og brand. Her skal indretningsløsningen bidrage til at alle føler sig velkomne og inkluderede, og det skal være tydeligt, hvordan man navigerer videre på kontoret. Oplevelsen forstærkes af en nøje gennemtænkt farveskala, musik og muligvis duften af friskbrygget kaffe og friske blomster.
 
Indgangen kan også udvides til en arbejdslounge, som minder om en hotellobby. Indgangen er sammen med arbejdsloungen blevet et stadigt vigtigere og identitetsbærende rum for organisationer på det moderne kontor, især i takt med at kampen om talenterne intensiveres. Det handler ikke kun om at tiltrække nye medarbejdere, men også om at fastholde de eksisterende. Arbejdsloungen, som også kan placeres centralt på kontoret, afspejler bedst organisations brand, image og værdier.
 
Det fungerer også som et kreativt rum til brainstorming, spontane samtaler og samarbejde. Et uformelt og afslappet rum får medarbejderne til at føle sig mere frie til at dele idéer og tænke ud af boksen. Det fremmer naturligvis innovative løsninger og øget kreativitet. Rummet udvikler sig til meget mere end blot et gangområde – det bliver et levende, energigivende og socialt knudepunkt, hvor man kan vente, mødes, netværke, nyde en kop kaffe eller arbejde. Her blomstrer organisationens kultur.

Image_arbetslounge1.jpg

Vagabond projektbord med Motus-taburet på hjul er det perfekt sted til et kort arbejdsmøde, mens Fields lænestole med høj ryg skaber privatliv i rummet til samtaler. Cone bord med siddemøblet Mr T giver et uformelt sted at stå eller sidde.

Image_arbetslounge2.jpg

Kinnarps’ modulsystem Fields blev lanceret i 2016 som et direkte svar på den voksende tendens til hjemlige kontormiljøer.

Indretningen i arbejdsloungen har stor indflydelse på, hvordan rummet opleves og hvad det indbyder til. For at opnå dynamik og funktionalitet til en lang række aktiviteter er det nødvendigt med variation i højden på siddemøbler og borde. Sofaer og andre loungemøbler bør have en lidt højere sædehøjde (45 cm) og et lidt fastere sæde, så man sidder mere aktivt, men stadig behageligt og afslappet. Højere borde med taburetter gør det nemt at sidde ned og arbejde på sin laptop for en stund. Borde og sokler på loungemøbler kan udstyres med el-stik til opladning af for skellige enheder. Et længere bord i en større størrelse kan være et centralt element i en arbejdslounge, da det giver god plads, så man kan vælge en siddeplads så tæt på eller så langt væk fra de personer, der allerede sidder ved bordet. Et langt og dybt bord, der er opdelt på midten med akustiske skærme eller planter, og som er udstyret med flere el-stik, skaber en følelse af et personligt rum i en gruppeindretning.
 
Arbejdsloungen kan variere i størrelse, men da det ofte er et større område, vil det være særligt vigtigt at tænke god akustik ind i indretningen. Skærmvægge på hjul kan både absorbere lyd og fungere som rumdelere for at skabe et roligere rum med færre visuelle indtryk. Sofaer eller lænestole med høj ryg placeret over for hinanden skaber naturlige rum i rummet, hvor man kan snakke med en kollega, og giver samtidig et godt akustisk miljø. Generelt er polstrede møbler altid med til at forbedre akustikken.
 
Indendørs planter er en anden vigtig faktor, ikke kun fordi de øger trivslen, men også fordi deres blade spreder lyd og dermed skaber et mere behageligt akustisk miljø. Planteopbevaringsmoduler er også en god måde at inddele en del af arbejdsloungen på, og placere skriveborde til individuelt arbejde.
 
Med den rette teknologi og fleksibel indretning er arbejdsloungen også det perfekte sted til større præsentationer og events, en smart måde at optimere kontorpladsen. Med større konferencelokaler og auditorier, der i vid udstrækning er udfaset fra moderne kontorer, er der stadig brug for et sted at holde præsentationer for et stort publikum. Arbejdsloungen kan være et godt alternativ! Stabelbare taburetter og borde på hjul, der er nemme at flytte ind og ud af opbevaring, og drop-down teknologi er blot nogle af de funktioner, der gør dette muligt.

1/3

Data fra Kinnarps’ arbejdspladsanalyse Next Office® viser, at arbejdsloungen er et af de tre mest efterspurgte områder på moderne kontorer sammen med separate arbejdsstationer til høj fokus og små mødelokaler.

3 x borde til arbejdslounges

Sumo

Sumo

Sortiment af borde
Nexus

Nexus

Sortiment af borde

34 Farver & Materialer | 22 Varianter

Hal

Hal

Højdejusterbart sortiment af borde

”En velfungerende arbejdslounge er et sted, hvor man gerne vil tilbringe tid i løbet af arbejdsdagen. Det er her, man får energi, og møder kolleger fra andre afdelinger – det bliver omdrejningspunktet på arbejdspladsen.”

Henrik Axell, Head of Workplace Strategy, Kinnarps

Flere og flere organisationer ser værdien i at tilbyde steder, hvor man også kan mødes uformelt. Der er mange fordele ved personlige møder på arbejdspladsen. De skaber engagement, udvikler relationer og styrker i sidste ende virksomhedskulturen. Undersøgelser* viser, at personlige møder er mere end 30 gange så effektive som dem, der sendes via e-mail.
 
Selvom digital kommunikation er kommet langt, er fysiske møder stadig afgørende for at udvikle relationer og tilskynde til problemløsning og innovation. På trods af alle vores teknologiske fremskridt er mennesker i sagens natur sociale og har brug for ledsagere. Når vi mødes ansigt til ansigt kan vi læse hinandens kropssprog og opleve samhørighed og empati på en måde, der er svær at efterligne virtuelt. Små ændringer i vores ansigtsudtryk, hvordan vi bruger vores stemme, bevæger vores hænder og skaber øjenkontakt er alt sammen med til at få vores budskab frem.
 
Denne tendens påvirker kontorets funktionalitet og design generelt. Efterhånden som betydningen af fysiske møder er blevet tydeligere, intensiveres fokus på sociale rum og mere hjemlige kontorer. Arbejdsloungen er et levende rum og knudepunkt,  hvor man kan arbejde alene, diskutere med kollegerne i et mere uformelt rum, møde kolleger fra andre afdelinger eller blot nyde en kop kaffe. Alligevel kan et kontor ikke kun bestå af sociale områder: Rum til fokuseret arbejde, soloarbejde eller gruppearbejde er meget vigtige. En arbejdspladsanalyse hjælper dig med at kortlægge og analysere virksomhedens aktiviteter og behov for at bestemme fordelingen og størrelsen af rummene på dit kontor.

Har du brug for hjælp til at indrette en arbejdslounge eller andre rum på kontoret? Vi er klar til at hjælpe dig!

Kontakt dit nærmeste Kinnarps showroom

Kilder

* Washington Post – The science of being there.
https://www.washingtonpost.com/sf/brand-connect/hilton/the-science-of-being-there/