Hvordan AI-revolutionen kan påvirke fremtidens kontor

I den nærmeste fremtid kan arbejdspladser fungere som store iPhones, der forbinder den fysiske verden med den digitale. Henrik Byström, en af grundlæggerne af AI Labbet, forklarer, hvad AI kan betyde for morgendagens kontorer.

Det siges, at AI snart tager over. Hvad betyder det for vores arbejdspladser? En kæmpe forandring til det bedre, ifølge AI-ekspert Henrik Byström – hvis vi spiller vores kort rigtigt. Efter en lang karriere som leder hos Microsoft har Henrik lanceret AI Labbet, som hjælper organisationer med at bruge AI på en ansvarlig måde til at udvikle deres forretning. Han mener, at AI kan forme smartere arbejdspladser, hvor teknologien arbejder for os i stedet for imod os.

”Inden for ti år vil vores kontorer blive AI-integreret på forskellige måder, uden at vi behøver at tænke nærmere over det. Og vores måde at arbejde på vil ændre sig fuldstændigt. Selvom det fysiske kontor ikke forsvinder, vil det fungere anderledes – som en kæmpe iPhone med større elementer af metaverset, et virtuelt univers.” 

Først og fremmest, hvad er AI?

”En fællesbetegnelse for forskellige teknologier og applikationer baseret på maskinlæring og store mængder data. Vi er allerede i stigende grad afhængige af AI, og derfor er regler og etik vigtige faktorer at overveje. Indsigt og analyse er afgørende for ansvarlig brug af teknologi. Og vi har en kæmpe forandring foran os. Teknologi vil ikke kun ændre den fysiske arbejdsplads, men også måden, hvorpå mennesker interagerer og udvikler sig. Pandemien har accelereret rejsen, selvom den startede langt tidligere.”  

Hvordan vil vores arbejdspladser ændre sig? 

”Den mest umiddelbare ændring er at alle får adgang til en personlig assistent, som kan fungere som 'co-pilot' med integreret teknologi for at lette arbejdsprocessen. Et andet aspekt er forbindelsen til den fysiske arbejdsplads. I ejendomsindustrien er alt f.eks. forbundet. Fra energi og rulletrapper til elevatorer. Data genereres løbende i ejendommen, og ved hjælp af AI kan man få indsigt, forudsige og visualisere rummets fysiske udseende. Det giver mulighed for at optimere rum, træffe bæredygtige valg og skabe en bedre oplevelse.” 

Hvordan?

”Tag f.eks. fænomenet ’pendleranger’: Medarbejdere, som møder på kontoret og finder ud af, at kun få af deres kolleger er mødt op. Disse isolerede medarbejdere kan være spredt over flere etager, så de ikke er i stand til at se eller interagere med hinanden. AI kan hjælpe med at finde løsninger til at samle medarbejderne mere effektivt og forbedre arbejdsmiljøet.”

Henrik_portrait.jpg

Henrik Byström, en af grundlæggerne af AI Labbet

”Ved hjælp af AI kan man få indsigt, forudsige og visualisere et rums fysiske udseende.” 

Hvordan bliver AI integreret i det fysiske arbejdsmiljø? 

”På flere måder. Den ene er at optimere ejendommen ved at kombinere andre teknologier, som f.eks. lokaliseringssporing og Microsoft 365-tjenester. En sensor kan angive optagede arbejdspladser, som kan ses af andre medarbejdere i et system. Booking af mødelokaler kan tilpasses alt efter, om deltagerne ønsker at deltage personligt eller virtuelt. Smartkameraer i mødelokaler kan skabe en inkluderende oplevelse ved at fokusere på dem, der taler under et fjernmøde. AI kan også bruges til at identificere uoverensstemmelser, omsætte tale til tekst, genkende billeder og oversætte.”

Skal vi være bange for AI?   

”Nej. Men som med al anden teknologi bør man have respekt for den. Da bilen blev opfundet indså man, at det var nødvendigt at indføre sikkerhedsseler og lignende sikkerhedsforanstaltninger. Det samme gælder for AI. Det er en ekstrem stærk teknologi, som vi er nødt til at regulere og tage stilling til.” 

Hvad er den mest almindelige myte om AI? 

”Måske, at AI kan alt med et tryk på en knap. I stedet for at spekulere, skal vi forsøge at forholde os til emnet. Jo mere man lytter, lærer og eksperimenterer, jo mere viden får man.”