Made in Sweden – vores fabrik i Skillingaryd

Fuld kontrol over hele forsyningskæden og nærhed til produktudviklingen. Vi besøgte Kinnarps’ fabrik i Skillingaryd, som garanterer både kvalitet og fleksibilitet. Hightech møder håndværk.

Kinnarps har valgt at koncentrere produktio-nen i Sverige – en vigtig beslutning set i lyset af den aktuelle klimakrise. Det giver fuld kontrol over hele kæden og sikrer gode arbejdsforhold for alle medarbejdere. Men der er også andre fordele. Det var især tydeligt under pandemien, hvor transportkæderne skabte store problemer for virksomheder med fjernproduktion.

”Vi kan producere i tættere overensstemmelse med det reelle behov. Vi behøver ikke at satse på at få en stor ordre. Hvis vores ordretilgang stiger, kan vi relativt hurtigt opskalere vores egen produktionsproces,” fortæller Thomas Wilsson, fabrikschef på Kinnarps’ fabrik i Skillingaryd.

En anden fordel ved at have produktionen i Sverige er fleksibiliteten. Hvis et produkt skal ændres, så gør vi det bare. Vi behøver ikke vente på at lageret er udsolgt.

”Hvis vi vil foretage opdateringer, forbedringer eller effektiviseringer, kan vi gøre det meget hurtigere. Vi har ikke en masse varer på vores lager, som vi skal sælge, før vi kan lave forbedringer,” fortsætter han.

Fakta

Skillingaryd fremstiller primært polstrede produkter. Fabriksområdet er 28.000 på kvadratmeter. Staben består af 240 medarbejdere, hvor ca. 200 arbejder på fabriksgulvet.

”Hvis vi vil foretage opdateringer, forbedringer eller effektiviseringer, kan vi gøre det meget hurtigere.”

Thomas Wilsson, fabrikschef på Kinnarps’ fabrik i Skillingaryd

Hightech møder håndværk

I Skillingaryd arbejdes der primært med møbelpolstring. Der er anlæg i Jönköping, Kinnarp og andre lokationer til de øvrige produktionstrin.

”Vi leverer til hinanden. Vi kan godt lide at sige, at vores tre fabrikker planlægges og drives som én. De er geografisk spredt mellem Jönköping, Skillingaryd og Kinnarp.

Som forventet er store dele af fabrikken nu automatiseret. Men i sidste ende handler det stadig om ægte håndværk,” fortæller Thomas Wilsson.

”Det vigtigste er at vi har automatiseret vores interne logistik. Vi har automatiserede lastbiler samt systemer, der håndterer og distribuerer materialet til den rette medarbejder på det helt rette tidspunkt. Men der er stadig meget af det, jeg godt kan lide at kalde industrielt håndværk.”

Han fortsætter:

”Medarbejderne er nødvendige for at producere den kvalitet, der efterspørges. Der er ingen robotter, der kan sy eller betrække detaljerne. Der er behov for menneskelig ekspertise og erfaring.”

Made in Sweden. Kinnarps’ fabrikker ligger i Sverige: Kinnarp, Skillingaryd, Jönköping og Vinslöv samt  to afdelinger i Tranås.


Et automatiseret program optimerer tilskæringen af møbelstoffet og minimerer spild. Restmaterialer indsamles og anvendes f.eks. til fremstilling af elementer til lydabsorbering.

Column var.1_skillingaryd.jpg

På Kinnarps’ fabrik i Skillingaryd transporteres tekstilerne effektivt rundt i loftet og stopper ved flere arbejdsstationer for at gennemgå forskellige stadier.

Column var.1_skillingaryd2.jpg

En stol tager form. Alle på fabrikken har sit ansvarsområde på rejsen fra de forskellige dele til det færdige produkt.

Hvordan forholder I jer til bæredygtighed  og cirkulære processer?

”Allerede i produktudviklingsfasen vælger vi materialer og design, der sikrer en lang levetid. Vores produkter skal fremstilles på en sådan måde, at de kan renoveres. I over et år har vi haft en afdeling, hvor vi ompolstrer vores egne møbler. Det giver møblet en 10-15 år længere levetid.”