Case: Elgiganten

FAKTA OM CASEN

Kunde:
Elgiganten Logistik

Sted:
Jönköping, Sverige

Areal:
1300 kvm

Antal etager:
3

Antal medarbejdere:
ca 130

Færdig:
Forår 2022

En forandringsrejse med stor betydning

Antallet af medarbejdere voksede og fremtvang midlertidige kontorløsninger, som hæmmede både effektiviteten og arbejdsglæden. For at løse situationen benyttede Elgiganten Logistik sig af Kinnarps’ arbejdspladsanalyse Next Office®. "Den grundige gennemgang af behov og muligheder var nøglen til hele vores forandringsrejse," fortæller teknisk chef Andreas Alm.

Hos Elgiganten Logistik i Jönköping arbejdede medarbejderne tidligere i flere lokaler, nogle steder var der trangt, andre steder var indretningen sparsom, vigtige funktioner manglede og hverken de formelle eller uformelle mødesteder fungerede som ønsket. "Det var ikke en tilfredsstillende situation, arbejdsmiljøet var ikke rart – det var snarere en forhindring end en støtte for vores medarbejdere. Samtidig oplevede vi at lokalerne havde potentiale, men at vi havde brug for hjælp til at udnytte det," fortæller Andreas Alm.

HJÆLP TIL DESIGN af ARBEJDSPLADSEN

En arbejdspladsanalyse hjælper med at kortlægge og analysere behov og arbejdsmønstre, før du designer et nyt kontor. Med specifikke værktøjer og workshops er personalet involveret gennem hele forandringsprocessen for at skabe engagement og deltagelse. Baseret på resultaterne gives der anbefalinger vedrørende layout, pladsallokering og arbejdsmetoder. Læs mere om vores arbejdspladsanalyse Next Office® her.

Miljøet var typisk planlagt med små individuelle kontorrum kombineret med åbne kontorløsninger, ledelsesgrupper placeret langt fra de øvrige medarebjdere og konferencerum, der ikke passede til nutidens måder at arbejde og mødes på. "Effektiviteten, kreativiteten og arbejdsglæden blev hæmmet, men vi så også, at fællesskab, samarbejde og vidensudveksling på tværs af afdelinger gik tabt. Fra et HR-perspektiv er det vigtigt, at vi er en attraktiv arbejdsgiver for at rekruttere og fastholde medarbejdere, og arbejdsmiljøet er en afgørende faktor for at vores medarbejdere trives og har det godt," fortæller Elgiganten Logistiks HR-chef Marie-Louise Gotmark.

Selvom indsigten fandtes havde virksomheden brug for vejledning til at komme videre. Ikke mindst forstod man at arbejdet skulle gøres fra bunden. Andreas Alm hørte om Next Office®, Kinnarps’ arbejdspladsanalyse til udvikling af virksomhedstilpassede arbejdsmiljøer. Metoden indebærer, at man kortlægger og analyserer virksomhedens behov og arbejdsmønstre, involverer ledelsen og medarbejderne i forandringsprocessen og på det vidensgrundlag skaber langsigtede, bæredygtige arbejdsmiljøer.

Image 3 column_elgiganten3.jpg

Det nye kontor har flere skrivebordspladser i rum, hvor man kan arbejde individuelt med højt fokus. Bord Serie P med skærm Vibe og kontorstol Capella.

Image 3 column_elgiganten4.jpg

Et digitalt bookingsystem gør det nemt for medarbejderne at finde og booke ledige pladser i lokalet.

"Forarbejdet med arbejdspladsanalysen skabte forudsætningerne for hele projektet. Vi forstod, at vi var nødt til at gennemføre en forandringsrejse og skabe forståelse og engagement fra alle medarbejdere for at få succes."

Andreas Alm, teknisk chef hos Elgiganten Logistik

Fra arbejdspladsanalyse til opfølgning

Analysen blev indledt allerede i foråret 2020 med at Kinnarps’ arbejdspladsstrateger vejledte ledelsen i arbejdet med vision, mål og rammer for projektet. Arbejdet fortsatte med at kortlægge behov og vaner. Kinnarps involverede medarbejderne gennem flere foredrag, workshops og en onlineundersøgelse. På den måde identificerede man organisationens arbejdsmønstre, udtænkte idéer, udfordringer og muligheder og fik hele teamet til at arbejde i samme retning.

Kinnarps foretog en analyse af den aktuelle situation på kontoret på baggrund af faktorer som produktivitet og kreativitet, samarbejde, sundhed og velvære samt akustik, lys og indeklima. Resultaterne blev samlet og præsenteret for Elgiganten i en slutrapport i sommeren 2020. "Resultatet var bekymrende og vi blev styrket i vores overbevisning om at satsningen var rigtig og nødvendig. Analysen gav også vigtig indsigt i hvad medarbejderne manglede og hvilke funktioner vi skulle styrke," fortæller Marie-Louise Gotmark.

I efteråret 2020 blev næste fase indledt, hvor Kinnarps’ indretningskonsulenter fik til opgave at udvikle et designkoncept og en indretningsløsning ud fra slutrapportens resultater og ledelsens vision, mål og rammer. I 2021 blev lokalerne ombygget, inden det var tid til Kinnarps implementering af løsningen i foråret 2022, for til sidst at foretage en opfølgning for at analysere resultatet af ændringen.

Tidslinje – analysen viser vejen

2020

Forår

Arbejdspladsanalysen gennemføres.

2020

Sommer

Resultaterne fra analysen behandles og præsenteres for Elgiganten.

2020

Efterår

Et designkoncept og en indretningsløsning udarbejdes med udgangspunkt i slutrapportens resultater.

2021

Hele året

Lokalerne ombygges.

2022

Forår

Kinnarps implementerer løsningen i Elgigantens nye lokaler og gennemfører en evaluering.

   

I arbejdsloungen kombineres høje og lave siddepladser. Her kan man tage en kop kaffe med kollegerne, slå sig ned for at tjekke mail eller holde et kort møde. Bord Vagabond, skammel Motus, stol Motus, skærmvægge Vibe, sofa Point, bord Matsumoto, puffer Fields og lænestole Neo Lite.

Sjovere at tage på kontoret

Medarbejderne hos Elgiganten Logistik har mulighed for at arbejde hjemmefra to dage om ugen, og forventes at arbejde på kontoret tre dage om ugen. Andreas Alm mener ikke, at de rammer ville have fungeret i det gamle kontor med personlige arbejdspladser. I det nye virksomhedstilpassede miljø er kontoret inddelt i tre områder, der er beregnet til forskellige niveauer af fokuseret arbejde. I området til højt fokus arbejder man helt uforstyrret i lydisolerede rum. Ved arbejde, der kræver middelfokus, sidder medarbejderne i miljøer, der er lidt afskærmede, men ikke helt stille og isolerede. I det aktive område, f.eks. loungen, får man positiv energi af samtaler og andre omgivende lyde.

"Vi har udviklet indbydende miljøer til både formelle og uformelle møder. Med udgangspunkt i at hjemmearbejdet har udviklet sig under og efter pandemien, skal kontoret tilbyde mere end blot en skrivebordsplads. Det skal føles rart at møde ind for at arbejde og møde kollegerne på arbejdet. Min opfattelse er at alle synes, at det er sjovere at være på arbejde nu, og at mange medarbejdere har lært hinanden bedre at kende."

Marie-Louise Gotmark, HR-chef hos Elgiganten Logistik

Image_elgiganten.jpg

Design med Småland som tema

Til den positive oplevelse bidrager også indretningstemaet, som blev udviklet i samarbejde med Kinnarps og bygger på virksomhedens smålandske identitet. Jordfarver og naturmaterialer afspejler stedet og skaber et personligt miljø. Det er for eksempel overflader i træ og farvevalg som mos og eng, blåbær og tyttebær, sø og granit, der refererer til det omgivende miljø. "Det har været meget vigtigt for at medarbejderne skal opleve et tilhørsforhold. Vi er i Jönköping og det skal også kunne ses, når man træder ind i vores lokaler," fortæller Andreas Alm.

Image_elgiganten2.jpg

Helhedsgreb om ergonomi

Konceptet holdes sammen gennem Kinnarps’ helhedsløsning, som tager hensyn til arbejdspladsens totalergonomi. Her er hæve-/sænkeborde ved både skriveborde og mødepladser, så man nemt kan skifte mellem at sidde og stå. Til skrivebordspladserne er der justerbare kontorstole med optimal ergonomi, som betyder at alle får en god arbejdsposition. Mødepladserne har polstrede møbler til optimal komfort, også under længere møder. Derudover er der taburetter i rummene, som giver mulighed for en mere aktiv siddestilling, samt et træningsområde med gåbånd og kontorbike.

Column var.1_elgiganten5.jpg

Mellemstort mødested med stolen Xact og bordet Nexus.

Column var.1_elgiganten6.jpg

Lille mødelokale med stol Pax, bord Uni.

Column var.1_elgiganten3.jpg

Skrivebordspladserne i området med højt fokus er indrettet med borde i Serie P, kontorstol Plus og lydabsorbenter Vibe.

Er du nysgerrig efter at høre mere om, hvordan ergonomi kan forbedre dit arbejdsmiljø?

Udforsk holistisk ergonomi

Lokaler, der kan bookes, med to skrivebordspladser letter f.eks. projektarbejde. Bord Nexus, stol 5000, taburetter Cap.

Dobbelt så stor betydning

Den positive forandring ses også i den opfølgningsanalyse, der blev gennemført med hjælp fra Kinnarps, efter at det nye kontor havde været i brug i cirka et halvt år. Medarbejdernes vurdering af kontoret og den nye måde at arbejde på er taget til nye højder. Vurderingen af, hvor godt miljøet understøtter fokuseret og kreativt arbejde, er næsten fordoblet – og tilfredsheden med, hvordan samarbejdet mellem afdelingerne fungerer, er steget med mere end 100 procent!

"Resultatet fra opfølgningen understreger, hvor afgørende en arbejdspladsanalyse er, når man står over for at skulle ændre sit kontor. Ved at basere det, vi gør, på grundig kortlægning og viden kan vi skabe skræddersyede løsninger, der understøtter virksomhedens faktiske behov og er en investering, der holder over tid," fortæller Henrik Axell, konceptansvarlig for Kinnarps Next Office® i Sverige.

Opfølgningsanalysen viser, at den samlede karakterbedømmelse af kontoret er gået fra 4,0 til 7,0. Kinnarps' arbejdspladsanalyse Next Office® indsamler data, som gør det nemt at følge op på, hvordan forskellige områder fungerer.

"Vi har fået en indretningsløsning, der er tilpasset præcis til vores behov og aktiviteter, og vi ved, at vi kan vokse med denne løsning. Det giver os både en bæredygtig organisation og bæredygtige medarbejdere. Vi ved også at vi har investeret i høj kvalitet med indretningen fra Kinnarps, som desuden kan vedligeholdes og renoveres for at kunne leve endnu længere. Det gør det økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt."

Andreas Alm, teknisk chef hos Elgiganten Logistik

Ved hjælp af tekstiler er der skabt et mødested i et åbent miljø – en effektiv måde at optimere pladsen på en fleksibel måde. Mødestol Fendo og skærmvæg på hjul med skrivetavle Vibe. Til højre ses et pauseområde. Fields lænestolen med høj ryg indbyder til f.eks. at tage en telefonsamtale. Bord Hopper, Vibe skærmvæg på hjul med skrivetavle.

Har du brug for hjælp til at udvikle dit arbejdsmiljø?

Kontakt os

Relaterede produkter

Capella

Capella

264 Farver & Materialer | 4 Varianter

Plus

Plus

324 Farver & Materialer | 12 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Focus Bordskærm

144 Farver & Materialer | 41 Varianter

Serie P

Serie P

17 Farver & Materialer | 42 Varianter

Vagabond

Vagabond

Vibe

Vibe

Vibe Gulvskærm

144 Farver & Materialer | 110 Varianter

Hal

Hal

Pax

Pax

Rocca

Rocca

Motus

Motus

Fields

Fields

299 Farver & Materialer | 23 Varianter

Fendo

Fendo

Neo Lite

Neo Lite

Point

Point

Matsumoto

Matsumoto

Motus

Motus